Danas šetnja uz predavanje o starim novosadskim kafanama

Šetnja kulturnom rutom "Balzamovanje duše", koja je utemeljena na tragovima novosadskog kafenisanja, održaće se danas, 27. oktobra.
Ova ruta delo je studenata Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka, Sonje Đordan i Mladena Jakovljevića koji su je osmislili u sklopu predmeta Graditeljsko nasleđe, očuvanje i zaštita 1, pod mentorstvom profesorica dr Anice Draganić, dr Mirjane Sladić i dr Marie Silađi. 
 
Šetnja će početi okupljanjem u 16 časova ispred zgrade Matice srpske, gde je nekada bio najstariji hotel (prenoćište) sa kafanom, za koji se zna da je postojao u Novom Sadu (od 1748. do 1849) i zvao se "Turski han". Kroz vođstvo autorke ove kulturne rute, arhitektice Sonje Đordan, svi okupljeni će šetati centrom grada, kao mestom na kom su se desili mnogi značajni susreti akademika i interesantni politički, umetnički i društveni događaji.
 
"Novosadske kafane zapisale su brojna imena, kao važna sećanja iz najlepših godina svojih života. Posle nekog vremena sva ova imena otišla su u 'neku drugu kafanu'. Ove kafane nudile su lek i utehu generacijama umetnika, boema, propalica, velikana i 'malih' ljudi koji, osim duše, nemaju ništa. Kafana je bila mesto nastanka najvažnijih priča i sve one su se dogodile između 'dana pre' i 'dana posle'. I tako večno...", navode organizatori.
 
Ova tura, kao i sve druge aktivnosti EU info kutka, besplatna je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič