Elektronska izložba o Milošu Crnjanskom u Biblioteci Matice srpske

Elektronska izložba o Milošu Crnjanskom otvorena je u Biblioteci Matice srpske.
Izložba je organizovana povodom obeležavanja 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog (Čongrad 1893 – Beograd 1977). 
 
Postavka, koju čini izbor dela i literature o Crnjanskom, može se pogledati do 21. novembra u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb sajtu www.bms.rs. 
 
Autori izložbe su Milica Cvetković Stošić i Ivana Starčević, urednik Selimir Radulović. 
 
Miloš Crnjanski se ubraja među najistaknutije pisce srpske književnosti. Bio je pesnik, romansijer, dramatičar, esejista i putopisac, ali i profesor istorije, filosof, istoričar umetnosti, novinar i diplomata. Od rane mladosti saradnik je brojnih časopisa i almanaha, urednik i pokretač listova, autor je tridesetak dela, od kojih je dve trećine antologijskog karaktera. Njegov život su u velikoj meri odredili njegov "težak" karakter i posleratna emigracija u Londonu. 
 
Crnjanski se na književnoj sceni javlja zbirkom Lirika Itake (1919) i lirskim romanom Dnevnik o Čarnojeviću (1921), menjajući tok na dotadašnjoj književnoj sceni. Sa Crnjanskim, srpska avangarda uzima svoj zamah. Crnjanski piše i putopise, pripovetke i eseje; objavljuje Iris Berlina (1928), Ljubav u Toskani (1930), Naše plaže na Jadranu, Boka Kotorska (1930), Knjiga o Nemačkoj (1931), memoare Embahade (1983), drame Maska (1918), Konak (1958), Nikola Tesla (1967), i romane Seobe (1929), Druga knjiga seoba (1962), Kod Hiperborejaca (1966), Roman o Londonu (1971).
 
"Od svih nas, jedini je Crnjanski rođeni pisac." - Ivo Andrić

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič