Projekcija dokumentarnog filma o Milanu Konjoviću 31. oktobra

Projekcija dokumentarnog filma o Milanu Konjoviću "Sunce, žito" održaće se u sredu, 31. oktobra u Osnovnoj školi "Đorđe Natošević" (Maksima Gorkog 54).
Nakon projekcije, uslediće razgovor o filmu u kojem učestvuju mr Milana Kvas, v. d. upravnika Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, rediteljka Milana Nikić, kao i Duška Latas, koja je učestvovala u realizaciji filma.
 
Obeležavajući jubilej, 120 godina od rođenja Milana Konjovića (Sombor 28. januar 1898 – Sombor 20. oktobar 1993), Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Akademija umetnosti u Novom Sadu snimile su kratki dokumentarni film Sunce, žito, u režiji autorke Milane Nikić, koji je premijerno prikazan u okviru Manifestacije Leto, na Trgu galerija 2018.
 
U realizaciji filma učestvovali su učenici IV razreda Osnovne škole "Đorđe Natošević", kod učiteljice Radmile Mihalek. Njihovi maštoviti komentari zabeleženi su na filmu, a inspirisani su umetničkim delom koje je Milan Konjović naslikao na krovu ove novosadske škole.
 
Ideja za snimanje filma je bila da se podsećanjem na jedan neobičan događaj iz davne 1962. godine, nastao u okviru projekta Sterijinog pozorja pod nazivom Boje i reči, ukaže na značaj Konjovićevog prisustva na kulturnoj sceni Novog Sada. Milan Konjović je tada izveo svojevrsni hepening na krovu Osnovne škole "Đorđe Natošević": pred gostima Pozorja, kritičarima, novinarima i drugom okupljenom publikom postavio je štafelaj i u jednom dahu, za manje od sata, naslikao delo Sunce, žito, danas u svojini Galerije "Milan Konjović" u Somboru. 
 
Takođe, kroz savremenu interpretaciju mladih autora, film "Sunce, žito" pokazuje da je Konjovićevo stvaralaštvo podsticajno za nove umetničke kreacije. 
 
Film počinje u 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič