Izložba "Vojvođanski Antej/ Mit i trauma" od srede u galeriji "Bel art"

Izložba Danila Vuksanovića pod nazivom "Vojvođanski Antej/ Mit i trauma" biće otvorena u sredu, 28. novembra u galeriji "Bel art", Bulevar Mihajla Pupina 17.
Otvaranje izložbe je u 19 časova, a postavka se može pogledati do 3. decembra.
 
O izložbi:
 
Najnoviji ciklus radova Danila Vuksanovića pod nazivom "Vojvođanski Antej/Mit i trauma" predstavlja interpretaciju određenog aspekta umetničkog dela našeg čuvenog slikara Milana Konjovića (1898 – 1993), u godini kada se obeležava 120 godina od njegovog rođenja. 
 
Na izložbi će biti predstavljeni kolaži, slike, objekti, fotografije na pleksiglas kocki, tekstovi, navijački šalovi sa Konjovićevim potpisom, tuba crne boje izlivena u bronzi koju je najradije koristio, ali i stariji radovi na temu maestrove ličnosti (Vuksanović je za ovu priliku radio kolaže na lesonitu, Konjovićevoj omiljenoj slikarskoj podlozi).
 
Polazište za ovaj ciklus, Vuksanović pronalazi u mitskom karakteru Konjovićevog rada i života, u krizama koje su ga formirale kao i u načinu transformacije stvaralačkog rada skrojenog prema potrebama konstruisanja mita kojeg je o sebi i o svom radu uspeo da stvori. Unutar složene teze o stvaranju ovog mita, o metodologiji njegovog stvaranja, razlozima nastanka i posledicama koje su njegov nastanak tesno uslovile nalazi se knjiga Lazara Trifunovića Stvarnost i mit u slikarstvu Milana Konjovića. Aspekti za razumevanje složenog procesa nastanka umetničkog dela – slike, Trifunović je pojasnio u konstataciji da suština komunikacije Konjovićeve slike predstavlja mit o vojvođanskom Anteju koji je učvršćen ritualnim proslavama 1958, 1966, i 1973. godine, kada je mitska priča zaokrugljena u jedinstvenu ideološku celinu.
 
Lik Lazara Trifunovića na Vuksanovićevim kolažima daje polovinu svog lica upravo Konjoviću, stvarajući tako simbolički amalgam koji je proistekao iz njihovog prirodnog odnosa na relaciji slikar-tumač, zasnovanog na čuvenoj polemici kao izuzetnom nasleđu naše umetničke tradicije. Ta polemika u Vuksanovićevim "komentarima", pretvorena u privatnu mitologiju, poprima dominirajuću ulogu i postavlja aktuelna pitanja o autorskom u savremenoj umetnosti.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič