Ciklus filmova posvećen režiseru Roberu Bresonu danas i sutra u CK13

Ciklus filmova "Modeli suštine" posvećen režiseru Roberu Bresonu održaće se danas i sutra, 10. i 11. decembra u Omladinskom centru CK13.
Ciklus filmova posvećen režiseru Roberu Bresonu danas i sutra u CK13
Foto: 021
Breson se smatra jednim od najvećih imena francuske kinematografje koji je svojim radom uticao na brojne poznate režisere poput Tarkovskog, Džarmuša, Hanekea, Kaurismakija i mnoge druge.
 
Breson je svoj prvi film režirao sa 42 godine, a tokom karijere koja je trajala skoro pet decenija, snimio je svega 13 dugometražnih filmova. 
 
"Najpoznatiji je po svom specifičnom stilu rada, budući da nije želeo da radi sa profesionalnim glumcima, a osobe koje su učestvovale u njegovim filmovima nazivao je svojim modelima, tražeći od njih da iste scene snimaju više puta, sve dok se u njihovom nastupu ne izgubi svaki trag glume. Njegov stil režiranja opisuje se često kao minimalistički i asketski, jer je u svojim filmovima stalno težio da na što jednostavniji način prikaže samu suštinu ljudi, njihovih akcija i reakcija, optimizma i patnje, pa i samu suštinu života", ističe urednik ovog filmskog ciklusa Bojan Bojić. 
 
PROGRAM:
 
Ponedeljak, 10. decembar
 
Od 21h Baltazar (1966) – 1h35min
 
Film prati život glavnog protagoniste, magarca Baltazara, od njegovog rođenja do smrti. Nakon idiličnog detinjstva koje je proveo sa jednim farmerom i njegovom ćerkom, počinje da menja veliki broj vlasnika, gde najčešće biva veoma loše tretiran i zlostavljan.
 
Utorak, 11. decembar
 
Od 19h - Mušet (1967) – 1h21min
 
Mušet je devojčica od 14 godina koja odrasta u malom selu u Francuskoj i koja živi sa majkom koja je na samrti i ocem koji je alkoholičar. Uled teških uslova odrastanja i odbačenosti koje doživljava u školi i od strane svojih vršnjaka, ona se povlači u sebe i svoj unutrašnji svet.
 
Od 21h - Novac (1983) – 1h25min
 
Grupa momaka falsifikuje novčanicu od 500 franaka kojom obavljaju manju kupovinu i odlaze sa novcem koji su dobili kao kusur. Novčanica zatim menja veliki broj vlasnika i svi oni odlučuju da ne prijave slučaj policiji već pokušavaju da je iskoriste i predaju nekom drugom. Kada stigne do mladog i naivnog Ivona, on biva uhapšen pokušavajući da kupi sebi hranu. Nakon toga, niz negativnih događaja u njegovom životu se nastavlja sve dok u njemu ne dođe do suštinske promene i kada on od poštenog čoveka na kraju postaje zločinac.
 
Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".