Izložba fotoreportera Novog Sada i Vojvodine do 15. januara u Muzeju Vojvodine

Šesta godišnja izložba fotoreportera Novog Sada i Vojvodine "Objektivno" otvorena je u Muzeju Vojvodine i trajaće do 15. januara.
Izložbu prati proslava fotoreporterske Nove godine koju pet decenija naizmenično organizuju fotoreporteri dnevnih listova Dnevnik i Mađar so, a osim autora koji rade ili su ponikli u te dve novinske kuće, na izložbi su predstavljeni radovi fotoreportera Večernjih novosti, Blica, Tanjuga, Omladinskih novina, Zrenjaninskih novina, lista Ruske slovo i drugi.
 
- Fotoreporteri pričaju objektivne i istinite priče o društvu i životu i njihov je posao složen i odgovoran, a njihova dela su svojevrsna svedočanstva o vremenu i ljudima. Oni moraju biti prvi na licu mesta važnih događaja, svugde gde je vest, pa se često nađu i u veoma rizičnim situacijama. Slika govori više od hiljadu reči je fraza koju smo mnogo puta čuli, ali to je neprikosnovena istina jer svaka informacija mnogo više utiče na ljude i skreće njihovu pažnju ukoliko je ilustrovana autentičnom i živopisnom slikom. Verujem da će publici biti zanimljive priče o Novom Sadu i Vojvodini iz objektiva naših najboljih fotoreportera – rekao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić. 
 
Izložene su 63 fotografije trideset aktivnih fotoreportera. Među njima je i sedam dama i to Čila David, Jelena Ivanović, Gordana Jović, Marija Erdelji, Veronika Vujačić, Aleksandra Erski i Anabela Otoš. 
 
Zastupljeni su i autori koji su odavno dokazani na prostorima bivše Jugoslavije i koji su osvojili mnoštvo nagrada, među kojima su Andraš Otoš, Geza Lenert, Jaroslav Pap, Martin Candir, Branko Lučić, Imre Sabo, Zoran Jovanović Mačak, Nikola Stojanović i Jovan Njegović Drndak. Na izložbi su i dela fotoreportera Dnevnika Slobodana Šušnjevića, Radivoja Hadžića, Filipa Bakića, te Gorana Mulića i Ilije Ramića. Čast mlađe generacije na izložbi brane Aleksandar Kamasi, Robert Getel, Nenad Mihajlović, Andrej Pap, Nenad Karlić, Miloš Milenković i Darko Dozet.
 
Organizatori ovogodišnje izložbe i proslave fotoreporterske Nove godine su Foto asocijacija Vojvodine, Muzej Vojvodine i viši kustos Darijuš Sami, a selektor je doajen jugoslovenske i srpske fotografije Borivoj Mirosavljević.
  • Milana

    22.12.2018 15:06
    Umetnicki savet ili burazeri
    Ovo je ipak rad jednog esnafa na nivou grada, reporteri imaju svoje maticne kuce te mogu tamo izlagati svoje radove, tako nesto se ne vidja u tim kucama.Dali je posredi nizak kvalitet radova ili te kuce ne zele ovakve skupove,postavlja se pitanje? No namece se i pitanje zasto Muzej Vojvodine nema kvalitetnije izlozbe ovog karaktera, koje ce predstaviti Vojvodinu sa njenim gradjanima. Vec se tako velik i skup prostor koristi za izlozbe niskog ili sumnjivog kvaliteta. Nije poznato, koje strucno telo muzeja donosi odluku o ovakvoj izlozbi ili tog tela nema, pa je princip ja tebi ti meni a o trosku svih nas. Za ovako nesto mora se raspisati konkurs,odrediti uslovi i ucesnici, rok za podnosenje radova, ali i mnoge druge stvari, koje ce izlozbu ciniti vecom kvalitetnijom i sam Muzej oplemeniti a ne umetnicki sakatiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič