Izložba slika Milice Dukić od ponedeljka u Galeriji SULUV

Izložba slika Milice Dukić pod nazivom "Ako bi svi stavili maske..." biće otvorena u ponedeljak, 24. decembra u Galeriji SULUV, na Bulevaru Mihajla Pupina 9.
Na izložbi će biti prikazani radovi za koje je Milica nagrađena za pristupačno umetničko delo, na konkursu Inkluzivna galerija.
 
Izložba će biti otvorena u 19 časova.
 
O izložbi:
 
Konkurs Inkluzivna galerija pokrenula je Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović", sa željom da Novosađanima približi koncept "umetnosti za sve" i da inkluziju proširi i na područje umetnosti. Konkurs je bio namenjen pre svega mladim, neafirmisanim umetnicima, studentima umetničkih fakulteta, ali i svim drugim umetnicima koji teže da razmišljaju "van kutije" i koji su senzibilni za različitost i potrebe osoba sa invaliditetom.
 
Inspirisana zadatkom, Milica kroz izložbu "Ako bi svi stavili maske..." navodi na razmišljanje o jednakosti:
 
"Iza portretisanih maskiranih lica kriju se korisnici Radnog centra Škole Milan Petrović. Fotografije su nastale pre nekoliko godina, tokom jedne novogodišnje proslave, u vreme kada sam volonterski sarađivala s njima. Ideja da se slični radovi realizuju postoji od tada, i  zahvaljujući Konkursu 'Inkluzivna galerija',  nastavila sam da istražujem – po prvi put koristim svetlosne kutije kao novo polje za dalje istraživanje mogućnosti slike, njenog sagledavanja ujedno sa obe strane, sa lica i sa naličja.
 
Tehnika kojom sam do sada izrađivala svoje radove predstavlja kombinaciju dva različita medija – fotografije i veza. Ovaj put dodajem i svetlo. Rad na površini – vez – je sam po sebi taktilan i može se dodirnuti i osetiti pod prstima. Slike će biti postavljene na visinu koja je adekvatna i osobama u kolicima, dok će zamračena atmosfera tokom otvaranja izložbe ukazati na probleme sa kojima se suočavaju slabovidi." - autorka.
 
O autorki:
 
Milica Dukić rođena je 1989. u Kraljevu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na osnovnim i master studijama slikarstva, kao i na master studijama crtanja 2014. i 2016. godine. Tokom studija postaje članica SULUV-a, kao i deo tima galerije Šok Zadruge. Takođe, povremeno volontira pri radnom centru ŠOSO "Milan Petrović". Do sada ostvarila je 13 samostalnih izložbi i učestvovala na više od 60 grupnih umetničkih projekata u zemlji i inostranstvu. Više puta je nagrađivana. Poslednjih 14 meseci boravila je u inostranstvu kao umetnica na rezidenciji u Švajcarskoj i Grčkoj. Trenutno živi i radi u Novom Sadu. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič