Izložba "Ona se budi/ BD égalité" od srede u Francuskom institutu

Izložba "Ona se budi/ BD égalité" biće otvorena u sredu, 16. januara u Francuskom institutu u Novom Sadu, Nikole Pašića 33.
Izložba je organizovana u sklopu obeležavanja 15. rođendan Francuskog instituta u Novom Sadu, a otvaranje je u 19 časova.
 
O izložbi:
 
Nakon Beograda, Zagreba i Ljubljane, u Novi Sad stiže kompletna izložba strip autorki iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Francuske pod nazivom "Ona se budi/BD égalité", koja temi "devete umetnosti" pristupa sa novog stanovišta, preispitujući mesto koje žene zauzimaju u njemu.
 
Svest o tome da, iako su u stripu prisutni brojni ženski (često hiperseksualizovani) likovi, dok su istovremeno u izdavaštvu (ili na festivalima) žene zanemarene kao autorke, podstakla je Francuski institut u Srbiji da poveri strip autorki Jani Adamović da koncipira izložbu posvećenu upravo ženama u domenu stripa. 
 
Postavka predstavlja njen pogled na poziciju žena u ovoj umetnosti, te nastoji da prikaže ko su autorke koje su stvarale strip, kako ih je istorija upamtila, koje je njihovo mesto danas i šta je to zajedničko strip autorkama iz regiona i Francuske.
 
Novosadska publika će izložbu moći da pogleda do 28. februara, a u okviru pratećeg programa, biće organizovane projekcije filmova nastalih na osnovu albuma francuskih strip autorki čije su table uvrštene u izložbu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič