Izložba "Plan, a u planu grad" od četvrtka u Zbirci strane umetnosti

Izložba "Plan, a u planu grad" biće otvorena u četvrtak, 14. februara u Zbirci strane umetnosti, Dunavska 29.
Autorka izložbe je dr Agneš Ozer, muzejska savetnica.
 
Ovo je izložba o razvoju Novog Sada, o tome kako grad izgleda na planovima i starim kartama, graditeljskim i arhitektonskim nacrtima pojedinih zgrada i znamenitih građevina. 
 
Naselje se sastoji od zgrada, koje su razvrstane po ulicama koje se ulivaju u trgove, a sve to, kao jedno umetničko delo, odražavaju grad i pričaju njegovu istoriju od Petrovaradinskog šanca i Racenštata, Švapskog i Hrvatskog sela do Novog Sada u 21. veku. 
 
Pored autora karata i planova, nacrta i arhitektonskih i graditeljskih, pojedinačnih zgrada, njihovih autora, Josifa Sautera, Leopolda Bercelera, Stevana Slavnića i njihovih novovremenskih naslednika, poznatih i manje poznatih arhitekata i graditelja, Žerža Molnara, Lipota Baumhorna, u inostranstvu školovanog Žorža Tabakovića i Dragana Ivkovića, iz druge polovine 20. veka, jedinstvena su svedočanstva o građanima, gradu, njegovom nastanku i razvoju do današnjih dana, kao svojevrsno ogledalo u kojem se vidi istorija.
 
Izložba će biti svečano otvorena u podne.
  • Pavle

    13.02.2019 09:09
    Avenija
    Fenomenalno i neponovljivo. Oaze stilski ujednačenih, monumentalnih zgrada sa više nego dovoljno prostora između, praktično travnjaka. Sinagoga koja dominira arhitektonskom kompozicijom. Organ reda koji ne sedi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič