Promocija monografije o Almaškoj crkvi u utorak u Galeriji Matice srpske

Promocija knjige "Almaška crkva. Hram Sveta Tri Jerarha u Novom Sadu", u izdanju Srpske pravoslavne Crkvene opštine novosadske, održaće se u utorak, 5. marta u Galeriji Matice srpske.
Na promociji pozdravnu reč će uputiti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, dok će o knjizi govoriti episkop novosadski i bački Irinej, msr Petar Đurđev, istoričar, mr Danilo Vuksanović, umetnik i konzervator Galerije Matice srpske i protoprezviter-stavrofor Milivoj Mijatov.
 
Monografija "Almaška crkva. Hram Sveta Tri Jerarha u Novom Sadu" je objavljena povodom velikog jubileja tristote godišnjice od gradnje "prvog" Almaškog hrama u Novom Sadu. Tri veka postojanja hrama Sveta Tri Jerarha predstavljena su kroz značajne tekstove protoprezvitera-stavrofora Milivoja Mijatova, protoprezvitera Alimpija Popovića, msr Petra Đurđeva i stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada. 
 
S obzirom na malu količinu sačuvane istorijske građe koja bi potpomagala i olakšala pisanje monografije, od izuzetnog značaja za njen nastanak bila je pisana zaostavština protoprezvitera Alimpija Popovića, nekadašnjeg paroha Almaškog, ovekovečena u Letopisu Almaške crkve. Letopis, koji obuhvata period od 1717. do 1958. godine, poslužio je kao glavni istorijski izvor za nastanak monografije, čime je s jedne strane ukazano dužno poštovanje radu prote Alimpija Popovića, a s druge strane na najbolji mogući način otrgnute su od zaborava bitne činjenice i istorijska predanja o Almaškom hramu.
 
Promocija će početi u 19 časova.
  • Milica

    04.03.2019 16:25
    Promocija će početi u 19 časova.
    Poslednja recenica u tekstu
  • Liman girl

    04.03.2019 16:10
    Kada?
    Dosla bih, ali kada?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič