Izložba "Živojin Pavlović, crteži i slike" od četvrtka u Svilari

Izložba "Živojin Pavlović, crteži i slike" biće otvorena u četvrtak, 14. marta u Kulturnoj stanici Svilara.
Tom prilikom održaće se i predavanje o likovnom stvaralaštvu, a predavač će biti autorka izložbe dr Zoja Bojić.
 
Otvaranje izložbe je u 19 časova, a postavka se može pogledati do 17. marta.
 
Radno vreme KS Svilara nakon otvaranja je od 10 do 19 časova.
 
O izložbi:
 
U okviru naučnog skupa posvećenog radu reditelja i pisca Živojina Žike Pavlovića (1933 - 1998) Institut za književnost i umetnost priredio je manju izložbu likovnih radova (u reprodukciji) ovog umetnika koji je ostavio ogromni trag u istoriji jugoslovenskog i srpskog filma i značajan trag u istoriji književnosti.
 
Njegov rad u tim oblastima takođe je obiman, pošto je snimio 15 filmova objavio 32 knjige. Pavlović je po obrazovanju bio slikar (pohađao je Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu) što se nesumnjivo ogleda u njegovom filmskom ali i književnom radu. Međutim, njegov likovni opus je relativno slabije poznat širokoj publici pošto je za njegovog života deo tog opusa, prema izboru samog umetnika i u skladu sa profilom publikacija, bio prevashodno objavljen kao zbir ilustracija uz neka od književnih dela. Ovom prilikom prvi put se izlažu mnoga Pavlovićeva dela.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič