Elektronska izložba povodom jubileja štampanih srbulja u Biblioteci Matice srpske

Biblioteka Matice srpske, na osnovu građe iz svojih zbirki, priredila je elektronsku izložbu povodom jubileja štampanih srbulja.
Elektronska izložba povodom jubileja štampanih srbulja u Biblioteci Matice srpske
Foto: 021.rs
Srbulje su štampane knjige na srpskoslovenskom jeziku, srpske inkunabule i paleotipi, pravoslavne crkvene i verske knjige štampane od XV do XVII veka. Poznato je 39 izdanja srpskoslovenskih knjiga iz srpskih štamparija i dva iz rumunskih.
 
Biblioteka Matice srpske je najveća zbirka srbulja. U njoj se nalazi 30 srpskoslovenskih izdanja iz srpskih štamparija sa ukupno 143 primerka i jednim privezom (uključujući i odlomke) i dva rumunska izdanja u tri primerka. Ove godine navršava se 500 godina Služabnika goraždanskog i Služabnika Božidara Vukovića, 480 godina Oktoiha petoglasnika gračaničkog i Molitvenika Božidara Vukovića, 450 godina Psaltira Jerolima Zagurovića i 370 godina Trioda cvetnog Jovana Svetogorca. 
 
Najproduktivnije štamparije srbulja bile su venecijanske štamparije, koje su štampale srpskoslovenske knjige od 1519. do 1638. godine. Štamparija Božidara Vukovića predstavlja najaktivniju i najproduktivniju južnoslovensku tipografiju u XVI veku. Menjavši vlasnike, ona je trajala u Veneciji više od 100 godina. 
 
Uporedo sa Štamparijom Božidara Vukovića, započela je rad i štamparija u Goraždu na Drini, u Hramu Svetog Georgija. Osnivač štamparije je Božidar Goraždanin, a štampari su njegovi sinovi, braća Ljubavići, Đurađ i Teodor. Štamparija je posebno značajna po tome što je našla načina da radi pod turskom vlašću, a imala je uticaja i na rumunsko štamparstvo.
 
Štamparija u manastiru Gračanici, peta je među srpskim štamparijama (posle Crnojevićke, Vukovićke, Goraždanske i Rujanske), a druga u Srbiji (posle Rujanske). U njoj je otisnuta samo jedna knjiga Oktoih petoglasnik iz 1539. godine. 
 
Elektronski katalog izložbe sadrži opise štampanih izdanja srbulja i hronološki pregled literature. Postavka se može pogledati u javnom katalogu od 1. aprila do 6. maja 2019. i na sajtu Biblioteke www.bms.ns.ac.rs. Autorke izložbe su mr Dušica Grbić i Aleksandra Drapšin, a urednik je Selimir Radulović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič