"Priča o dvoje umetnika: Ljubica Sokić i Bogdan Šuput" od četvrtka u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Izložba "Priča o dvoje umetnika: Ljubica Sokić i Bogdan Šuput" biće otvorena u četvrtak, 11. aprila, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Trg galerija 2.
Izložba kojom Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležava 105 godina od rođenja dvoje stvaralaca, kao i desetogodišnjicu smrti Ljubice Sokić, premijerno će biti predstavljena novosadskoj publici. Zamišljena je kao omaž u čast dvoje generacijski bliskih umetnika. Rođeni 1914. godine, pripadali su predratnoj generaciji srpskih slikara stasaloj u četvrtoj deceniji XX veka. Njihovo prijateljstvo trajalo je sve do Šuputove tragične smrti u Novosadskoj raciji 1942. godine.
 
U svoju kolekciju Pavle Beljanski je uvrstio četiri slike Ljubice Sokić, dok je nabavka dela Bogdana Šuputa za kolekcionara ostala neispunjena želja. Poštujući tu želju, Ljubica Sokić je u dva navrata poklanjala Spomen-zbirci dela Bogdana Šuputa koja danas predstavljaju dragoceno svedočanstvo njihovog prijateljstva. Danas se u Likovnoj zbirci čuva više od sedamdeset dela novosadskog slikara i beogradske umetnice u različitim tehnikama (ulja na platnu, radovi na papiru i skulptura).
 
Postavka, autorke Marte Đarmati, obuhvata 55 dela i neke od ličnih predmeta dvoje umetnika, prikazujući njihove životne i stvaralačke paralele. U sklopu izložbe biće prikazani i radovi učenika svih smerova Škole za dizajn "Bogdan Šuput", inspisiranih pričom o dvoje umetnika i njihovim delima.
 
Izložba Priča o dvoje umetnika: Ljubica Sokić (1914–2009) i Bogdan Šuput (1914–1942), prvi put je prikazana u Galeriji Kuće Vojnovića Kulturnog centra u Inđiji (2017), a nakon toga gostovala je u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu (2018). 
 
Otvaranje izložbe je u 19 časova, a biće postavljena do 2. juna.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič