Ciklus filmova Miloša Formana od utorka u CK13

Ciklus filmova Miloša Formana "Forman - Rani radovi" održaće se od 23. do 25. aprila u Omladinskom centru CK13.
Art bioskop CK13 poziva sve zainteresovane na ciklus filmova posvećen češkom i američkom režiseru Milošu Formanu, jednom od najvećih imena svetske kinematografije i čoveku koji se smatra začetnikom i najznačajnijim predstavnikom čehoslovačog novog talasa, poznatog i kao čehoslovačko filmsko čudo.
 
Kada su vojne snage Sovjetskog saveza 1968. godine ušle u Prag kako bi prekinule "Praško proleće", Miloš Forman je već bio u Parizu gde je pregovarao oko snimanja svog prvog američkog filma. Filmski studio u kojem je radio u Pragu ga je otpustio tvrdeći da bespravno boravi van zemlje i Forman tada odlazi u Ameriku gde ostvaruje veoma uspešnu karijeru. Ovaj filmski ciklus želimo se osvrće na njegovo stvaralaštvo pre svih ovih događaja, budući da je svojim ranim filmovima Forman značajno uticao na razvoj kako čehoslovačkog, tako i evropskog filma. U njima se Forman fokusirao na prikazivanje realnih uslova života ljudi koji su živeli pod totalitarnim komunističkim režimom, što je činio pretežno kroz satiru, te njegovi filmovi iz ovog perioda pripadaju žanru komedije.
 
Urednik ovog filmskog ciklusa je Bojan Bojić, a ulaz na sve projekcije je besplatan.
 
Program:
 
Utorak, 23. april, od 20:30h - "Crni Petar" (1964) – 1h, 25min
 
Sreda, 24. april, od 20:30h - "Ljubavi jedne plavuše" (1966) – 1h, 28min
 
Četvrtak, 25. april, od 20:30h - "Gori, moja gospođice" (1967) – 1h, 13min

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič