Izložba "Paralelne biografije Srbija/Nemačka:Identitet i rad" od 3. maja

Izložba "Paralelne biografije Srbija/Nemačka: Identitet i rad", na kojoj će biti predstavljen projekat međunarodnog tima naučnih istraživača, umetnika i studenata iz Berlina i Novog Sada, biće otvorena 3. maja u Zbirci strane umetnosti Muzeja Grada Novog Sada.
U okviru istraživanja, tim je analizirao uticaje svakodnevnih aktivnosti pojedinca, kao što je obavljanje određenog posla, na formiranje njegovog identiteta.
 
Intervjuisane su i fotografisane osobe istog ili sličnog zanimanja u Berlinu i Novom Sadu.
 
Sakupljanjem biografija pojedinih građana (iste ili slične profesije) iz Novog Sada i Berlina, projekat daje dublji uvid u postojeće sličnosti i razlike u stilu života dva multikulturalna grada i njihov heterogeni društveni mozaik.
 
Projekat ispituje društveni položaj osoba sa profilima zanimanja, njihove želje, nade, očekivanja, lične i profesionalne uspehe i neuspehe, kao i uticaj izbora profesije na njihovu samoprocenu i status u društvu. Takođe, ispituje u kojoj meri su lične i profesionalne odluke pojedinca određene i pod uticajem politike, društva i neposrednog ili šireg okruženja.
 
Ideja o "paralelnim biografijama" inspirisana je Plutarhom i njegovim istoimenim delom u kojem poredi živote poznatih Grka sa životima poznatih Rimljana od 96. godine i tako stvara sliku kompleksnog identiteta.
 
Države Srbija i Nemačka pripadaju istoj evropskoj kulturi, ali istovremeno pokazuju i kulturne razlike, što se ogleda u profesionalnim životnim pričama intervjuisanih osoba iz obe zemlje.
 
Nakon faze pripreme u kojoj se projektni tim bavio temama "Sećanje" i "Kultura sećanja", a učesnici razvili svest o tome kako društvo organizuje zbirke sećanja, pripremljen je upitnik i pronađeni ispitanici istih ili sličnih zanimanja u Berlinu i Novom Sadu. U septembru 2018. godine, projektni tim je posetio Berlin i Novi Sad, gde su intervjui vođeni u mešovitim timovima srpskih i nemačkih studenata, a to je umetnički pratila i dokumentovala berlinska fotografkinja Sandra Ratković.
 
Kao svojevrsno svedočanstvo o temama za koje su mladi zainteresovani i koje su spremni da analiziraju, projekat je, između ostalog, doprineo identifikaciji i prevazilaženju pojedinih stereotipa, generalizacija i predrasuda u međusobnom poimanju srpskog i nemačkog društva.
 
Brojni studenti iz Novog Sada i Berlina aktivno su učestvovali u realizaciji projekta: Milica Davidović, Anđela Jovanović, Milica Lalić, Ana Milešević, Maja Najdanović, Larisa Belina, Marija Berenike, Jonas Ibel, Liza Kliš, Feliks Mišen, a materijalnu podršku pružile su organizacije MitOst i Udruženje prijatelja Tehničkog univerziteta Berlin.
 
Izložba u Novom Sadu trajaće do 26. maja, a potom se u junu seli u Berlin, u Budimpešti će biti priređena u oktobru, a Beogradu u martu 2020.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič