Projekcija dokumentarnog filma "Enkel" sutra u Areni

Projekcija dugometražnog dokumentarnog filma "Enkel", u režiji Aleksandra Reljića i organizaciji "OFF Novi Sad", održaće se u četvrtak, 30. maja u "Areni Cineplex".
Dugometražni dokumentarni film "Enkel" je priča o suočavanju sa najmonstruoznijim zločinom u istoriji čovečanstva - holokaustom, iz ugla unuka komandanta Aušvica Rajnera Hesa i preživele logorašice Eve Mozes Kor, koja ga je 2014. simbolično usvojila kao svog unuka. 
 
Njih dvoje su potpisali zavet o zajedničkoj borbi protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije u današnjem svetu.
 
Rajner Hes je unuk Rudolfa Franca Ferdinanda Hesa, koji je 16. aprila 1947. obešen u Aušvicu za ubistvo dva i po miliona Jevreja. Rudolf Hes je u Aušvicu organizovao industrijsko ubijanje Jevreja u gasnim komorama i krematorijumima, u okviru nacističkog projekta "konačno rešenje", a u proleće 1944, za 56 dana ubija 425.000 ljudi, žena i dece sa područja tadašnje Mađarske. U vreme Drugog svetskog rata, Bačka je bila deo mađarske okupacione zone i te 1944, preko deset hiljada Jevreja sa njenih prostora odvedeno je u Aušvic, u sigurnu smrt.
 
Projekcija filma počinje u 18:30, a specijalni gost, zajedno sa autorom filma, na razgovoru posle projekcije je prof. dr Olga Manojlović Pintar, srpska predstavnica u Međunarodnoj komisiji za obnovu Bloka 17 (Jugoslovenskog Paviljona).
 
Moderatorka razgovora biće Marija Vasić, profesorica sociologije u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" i autorka knjige "Kada Bog zažmuri".
 
Karte su u prodaji na blagajni bioskopa po ceni od 250 dinara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič