Predavanje "Pigmenti na slikama Đure Jakšića" sutra u Galeriji Matice srpske

U okviru bogatog pratećeg programa izložbe "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti" u petak, 31. maja, u 19 časova u Galeriji Matice srpske (Trg galerija 1) biće održano predavanje "Pigmenti na slikama Đure Jakšića" dr Daniele Korolije Crkvenjakov, konzervatora savetnika i dr Bojana Miljevića, fizičara.
U proučavanju opusa jednog slikara, pored istoričara umetnosti, važni saradnici su i konzervatori, kao i stručnjaci drugih profila, a posebno iz domena fizike i hemije. U brojnim situacijama su se posle čišćenja slika i uklanjanja potamnelih lakova i slojeva čađi i prljavštine ukazivale boje mnogo blistavije nego što se to decenijama moglo videti. I tek tada je moguće donositi prave zaključke o tome kakva je bila paleta slikara, koje je boje birao, kako ih je kombinovao, kakve je efekte postizao. Danas je moguće ići i dalje i saznati koje je pigmente koristio, da li su oni bili moderni i novi među dostupnim slikarskim materijalima koji su bivali sve brojniji, ili je bio veran tradicionalnim kombinacijama, izvlačeći maksimum kolorističkog bogatstva iz malog broja osnovnih boja?
 
U vreme života Đure Jakšića već je ušao na slikarske palete veliki broj modernih pigmenata, nastalih u hemijskim laboratorijama, ali su i dalje bili u širokoj upotrebi tradicionalni pigmenti. Koji su bili Đurin izbor? Koliko je to teško utvrditi i kakve prepreke stoje pred naučnicima koji se nađu pred takvim zadatkom? O proučavanju pigmenata na slikama Đure Jakšića i kako nam ti podaci mogu biti korisni u daljem proučavanju njegovih dela, biće reči u predavanju Daniele Korolija Crkvenjakov iz Galerije Matice srpske i Bojana Miljevića iz Laboratorije za ispitivanja materijala u kulturnom nasleđu Tehnološkogfakulteta u Novom Sadu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič