Predavanje "Teorija haosa" danas u Svilari

Predavanje "Teorija haosa" održaće se danas, 4. juna u Kulturnoj stanici Svilara.
Predavanje "Teorija haosa" danas u Svilari
Foto: 021.rs
Predavač dr Petar Mali, sa Departmana za fiziku.
 
Kratak opis:
 
Kako male promene u početnim uslovima pojedinih sistema mogu značajno da utiču na ponašanje datih sistema tokom njihove vremenske evolucije. "Zbog nedostatka jednog eksera, otpala je potkovica, zbog nedostatka potkovice, izgubljen je konj, zbog gubitka konja, izgubljen je jahač, zbog nedostatka tog jahača, izgubljena je bitka, zbog te izgubljene bitke palo je carstvo." U prirodi postoje brojni sistemi koji ispoljavaju haotično ponašanje i stoga je teorija haosa od velikog značaja za fiziku. U okviru predavanja biće dati primeri nekih haotičnih sistema koji se javljaju u prirodi, načini kako da utvrdimo da li je sistem haotičan i uopšte, počeci i razvoj ove oblasti.
 
Predavanje će početi u 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič