Izložba o umetničkom razvoju nasleđa na Dunavu sutra u Svilari

Izložba projekta "Studio DAHD" River in Transition – umetnički razvoj nasleđa na Dunavu biće otvorena u petak, 07. juna, u Kulturnoj stanici Svilara sa početkom u 19 časova.
Izložba o umetničkom razvoju nasleđa na Dunavu sutra u Svilari
Foto: 021.rs
Studio DAHD (Studio za umetnički razvoj nasleđa na Dunavu) je jedan od pilot projekata realizovan u okviru Interreg DTP projekta "Danube Culture Platform - Creative Spaces in the 21st Century" (CultPlatForm_21), koji vodi Savezna kancelarija Austrije  u saradnji sa 8 aktivnih I 10 strateških partnera.
 
Cilj saradnje na Studio DAHD pilot projektu je da se uspostavi platforma za zajednički rad i bližu saradnju između partnera i da se visokoškolske institucije uključe u projekat. Koncept su razvile Prof. dr Elizabet Šveger i Prof. dr Sabine Polak, koje su istovremeno i mentorke u projektu, zajedno sa Prof. dr Dubravkom Lazić i Mag. Nadeždom Pavlovom. Partneri koji učestvuju u Studio DAHD saradnji su: PP1 (Kulturna četvrt Gornje Austrije), PP2 (Ministarstvo nauke, istraživanja i umetnosti Baden Vurtemberg), PP4 (Ministarstvo kulture Republike Bugarske), ASP1 (Akademija umetnosti, Univerziteta u Novom Sadu), kao i LP (Savezna kancelarija Austrije) koja takođe podržava projekat.
 
Svaki od partnera u ovom projektu je odabrao visokoškolsku instituciju, ili grupu studenata i mentora iz Nemačke, Austrije, Bugarske i Srbije, koji su zajednički istraživali i realizovali pilot projekat.
 
Sam pilot projekat je započeo istraživanjem usmerenim ka otkrivanju skrivenog nasleđa u slivu Dunava. Partneri u Interreg projektu CultPlatForm_21 su već identifikovali preko 100 tačaka skrivenog nasleđa, a studenti su se tom naporu pridružili pod stručnim vođstvom mentora.
 
Studio DAHD akciji su se priključili studenti i mentori iz raznih disciplina: arhitekture, izvođačkih umetnosti, filmske režije i montaže, muzičke produkcije, kamere, slikarstva, vajarstva i fotografije, što je doprinelo raznolikosti projekata i samih tema koje su izabrane za obradu. Ta raznovrsnost projekata je prikazana na izložbi „River in Transition“ koja je prvo otvorena u gradu Ruse, u Bugarskoj, zatim u Novom Sadu, a biće otvorena i u Ludvigsburgu u Nemačkoj i u Lincu u Austriji u periodu od maja do novembra 2019. godine. Studio DAHD projekti će takođe biti prikazani i na internet prezentaciji projekta CultPlatForm_21, u odeljku "Future Book". 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič