Dokumentarni film "Lice Lafore" u sredu u Svilari

Dokumentarni film "Lice Lafore" autora Denisa Bojića, biće prikazan u sredu, 12. juna u Kulturnoj stanici Svilara, Đorđa Rajakovića 6b.
Događaj realizuje udruženje KAO Parnas, organizator festivala Uhvati film, uz podršku KS Svilara. 
 
Film Lica Lafore ekranizuje borbu za pronalazak leka za jednu o najtežih dečjih bolesti na svetu, Laforine bolesti. Ovaj najteži i najređi oblik epilepsije odnosi živote dece širom sveta. Iako je prošlo više od stotinu godina od prvog opisa bolesti, farmaceutske kompanije i državni fondovi nisu bili dovoljno zainteresovani za finansiranje istraživanja jer je bolest retka. Sav teret u finansiranju istraživanja leka za ovu bolest na sebe preuzimaju Lafora asocijacije i porodice širom sveta čija deca umiru korak po korak.  
 
Boreći se protiv mnogo jačeg neprijatelja, porodica Gajić iz Banje Luke čini nemoguće u želji da spasi živote svoje dece. Sa druge strane sveta, u Kanadi, prof. Miansian i njegov tim istraživača više od deceniju pokušavaju da otkriju lek za ovu smrtonosnu bolest. Porodica Gajić neverovatnom upornošću i nadljudskim naporima prikuplja sredstva, finansirajući istraživanje leka za ovu bolest, postajući time jedan od najvećih svetskih donatora. Film prikazuje napor jedne porodice da pokrene planetu i entuzijazam vodećih svetskih naučnika da pomere granice u svetu nauke i pokažu da ništa nije nemoguće.
 
Film je nastao u produkciji RTV Republike Srpske.
 
Film će početi u 19 časova, a ulaz je besplatan.
 
Nakon projekcija filma, prisutni će moći da iznesu svoje utiske i zapažanja o filmu i kroz razgovor sa organizatorima saznaju nešto novo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič