Predavanje "Uspomene iz Pariza: hodočašća srpskih umetnika" u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Predavanje "Uspomene iz Pariza: hodočašća srpskih umetnika" biće održano u četvrtak, 18. jula, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.
Predavanje Ane Milošević počinje u 19 časova.
 
Franscuska prestonica predstavljala je važno odredište na putu razvitka diplomatskih karijera Pavla Beljanskog i Ive Andrića, kao i mesto susreta sa umetnicima koji su dolazi u Pariz da se upoznaju sa savremenim tendencijama u umetnosti, muzejima i galerijama. Ana Milošević govoriće o stvaranju manjih srpsko/jugoslovenskih "kolonija" na Monparnasu i Malakofu u trećoj i četvrtoj deceniji 20. veka, te o srpskim umetnicima koji postaju deo internacionalne umetničke scene – izlažu, druže se, razmenjuju iskustva. 
 
Oni koji nisu mogli da priušte da studiraju ili žive u Parizu dolazili su na kraće "intenzivnije" studijske boravke koji su imali karakter umetničkog hodočašća. Za relativno kratko vreme trebalo je videti sva čuda, obići znamenitosti, upiti atmosferu, istoriju i kulturu francuske prestonice, a prikupljene utiske poneti sa sobom kući na crtežima i slikama. Od mnogih lica Pariza, ovi umetnici-hodočasnici biraju ona za koja smatraju da najbolje reprezentuju kako identitet grada tako i njihov umetnički identitet.
 
Predavanje je deo pratećeg programa izložbe "Pavle Beljanski i Ivo Andrić: diplomate i darodavci" koja se može pogledati do 4. avgusta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič