Izložba o novosadskom drvorezbaru Janošu Soteru tokom avgusta u Muzeju grada

Izložba o Janošu Soteru, najznačajnijem novosadskom drvorezbaru u 20. veku, biće organizovana tokom avgusta u Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi.
Zainteresovan za umetnost od ranog detinjstva, Janoš Soter je učio drvorezbarstvo u radionici Kovač Mihalja (1920-1922) u Kuli. Jedan od prvih poslova bila je izrada ikonostasa u Crkvi Ružici na Kalemegdanu u Beogradu (1925). U Novom Sadu je 1927. godine otvorio zanatsku radionicu, a od 1935. počeo je najplodniji deo njegove karijere. Imućnije novosadske porodice su ga često angažovale za izradu kompletnih enterijernih ansambla. Njegovi najznačajniji radovi posle Drugog svetskog rata su svečani kabineti u Matičarskom zdanju i Gradskoj kući u Novom Sadu, kao i kabinet Josipa Broza Tita u čelarevskom dvorcu. Vešt u izradi crkvenog enterijera, Soter je bio i saradnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Pre i posle Drugog svetskog rata često je izlagao na izložbama umetničkog zanatstva.
 
Soterov rad se odlikuje izvanrednom preciznošću i čistotom obrade. Bio je odličan crtač i imao smisao za proporcije. Kao odličan poznavalac umetničkih epoha, veoma vešto je uklapao raznorodne stilske elemente u skladne celine. Nije pratio savremena dešavanja u umetnosti, pa je, donekle, ostao usamljeni stvaralac u oblasti drvorezbarstva i dekorativnog vajarstva. U svom ateljeu je odnegovao generaciju umetničkih duborezaca koji su sačuvali tajne tog zanata do današnjeg vremena. 
 
Na postavci je izloženo nekoliko originalnih Soterovih radova (fotelje, upotrebni predmeti), crteži i skice, fotografije izvedenih radova.
 
Radno vreme Muzeja je utorak-nedelja od 10 do 17 časova, ponedeljak je neradan dan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".