Predavanje "Kroz 20. vek ili razvojni put jedne slike" u petak u Galeriji Matice srpske

Predavanje "Kroz 20. vek ili razvojni put jedne slike" održaće se u petak, 23. avgusta u Galeriji Matice srpske, na Trgu galerija 1.
Predavač će biti koautorka izložbe Miroslava Žarkov.
 
Predavanje će početi u 19 časova.
 
U pitanju je prateći program izložbe "Poklon-zbirka Save Stepanova".
 
O predavanju:
 
Slika je, kao organizam za sebe, bila središte interesovanja umetnika u 20. i početkom 21. veka, a teorije i zaključci moderne umetnosti donošeni su upravo u odnosu na tako posmatran entitet slike. Sa gubitkom svoje društvene funkcije, slika postaje samodovoljni estetski predmet. Avangardni pravci u umetnosti postavljaju pitanja o prirodi i funkciji slike. Zbog čega ili koga postoji? Kome se obraća? Koja je njena uloga u opštem poretku sveta? I tako dalje. Umetnici zato u različitim istorijskim trenucima zauzimaju najrazličitije stavove prema njoj - daju joj potpun legitimitet, sumnjaju u nju, minimalizuju je, negiraju je, postavljaju je u središte svih pitanja o etici i estetici umetnosti, udaljavaju se od nje, vraćaju joj se, i tako u krug. Tragom ovih pitanja, kustoskinja Miroslava Žarkov će provesti publiku najpre kroz Stalnu postavku nacionalne umetnosti 20. veka, kako bi mapirala najvažnije tačke razvoja moderne umetnosti do sedamdesetih godina 20. veka, a potom kroz izložbu Poklon-zbirka Save Stepanova koja predstavlja njen logičan nastavak i govori o daljoj sudbini umetničkog dela.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič