Izložba fotografija Feliksa Nadara od petka u Galeriji Matice srpske

Izložba fotografija "Portret jednog vremena" Feliksa Nadara biće otvorena danas, 13. septembra, u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1.
Galerija Matice srpske, Nacionalna galerija za fotografiju Jeu de Paume i Francuski institut u Srbiji u saradnji sa Medijatekom za arhitekturu i nasleđe Ministarstva kulture Francuske, organizuju izložbu fotografija čuvenog francuskog fotografa. 
 
Portretne fotografije na kojima je Nadar predstavio najznačajnija imena francuske i evropske umetnosti i kulture, svedoče o istoriji XIX veka i predstavljaju nesvakidašnji portret jednog vremena. 
 
Na izložbi će pored 41 fotografije iz Francuske, biti predstavljena i fotografija - portret Milana Obrenovića iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti iz Beograda.
 
Svestrana ličnost Feliksa Nadara uspela je da od fotografije stvori umetnost i da poveže umetnost i tehniku, ostavljajući vredno nasleđe svojim savremenicima. Gledajući fotografije Šarla Bodlera, Eduara Manea, Žila Verna, Viktora Igoa ili Sare Bernar, izazvani smo da verujemo u iskru prepoznatljivog, kao kad se sretnemo sa prijateljem. U tome leži vrednost fotografija Feliksa Nadara, fotografa, pisca, karikaturiste i avanturiste koje će novosadska publika imati prilike da vidi na izložbi u Galeriji Matice srpske.
 
Svečano otvaranje izložbe je u petak u 20 časova, kada će govoriti upravnica Galerije Matice srpske, dr Tijana Palkovljević Bugarski i programska direktorka galerije Jeu de Paume, dok će izložbu svečano otvoriti prvi savetnik Ambasade Francuske u Srbiji Nikola Faj.
 
Kustosi izložbe su: Lor Veron, kustos Jeu de Paume, Jelena Ognjanović, kustos Galerije Matice srpske i dr Dubravka Lazić, profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izložbu prati srpsko-francuski katalog sa raspravnim tekstovima Jelene Ognjanović i prof. dr Dubravke Lazić.
 
Izložba se može pogledati do 17. novembra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič