Izložba "Ja je neko drugi" Gordane Kuč od ponedeljka u Likovnom salonu KCNS

Izložba "Ja je neko drugi" Gordane Kuč iz Crne Gore biće otvorena u ponedeljak, 16. septembra u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.
U pitanju je deo festivala Dunavski dijalozi pod nazivom "Dunav +".
 
"Umetnica Gordana Kuč u seriji radova 'Ja je neko drugi' preispituje pojam identiteta. Na čistim belim platnima rasteže crne mrežaste čarape stvarajući, zaključuje se na prvi pogled, geometrijske oblike - krug, kupu, valjak... To su delovi tela, naš jedini vidljiv i opipljiv deo identiteta, onaj u koji ne sumnjamo, koji dobro poznajemo. To su često oni delovi koji nas definišu kao pripadnike pola (linija ženskog boka i struka, grudi, intimne zone), ali i oni detalji koji su samo naši (ožiljci i rane).
 
Bela boja simbol je božanskog, čistog, neukaljanog, nevinog. Tabula raza na kojoj posle život piše... Crna boja predstavlja zemaljsko i podzemno, demonsko. Simboli dobrog i zlog egzistiraju samo jedno naspram drugog, u suprotnom gube smisao. U svakom od nas se vodi bitka između Erosa i Tanatosa, želje za životom i želje za autodestrukcijom...
 
Gordana Kuč je na crnogorskoj likovnoj sceni prepoznata kao umetnica koja o aktuelnim ili univerzalnim pitanjima uvek promišlja kroz jedinstven i po mnogo čemu neobičan način. Birajući nekonvencionalne tehnike, a zatim ih i kombinujući, publiku uvek iznenadi, zainteresuje, i što je najvažnije – zapita. Njena umetnost nije angažovana, ali jeste tiha voda koja roni bregove u nama. Danas stojimo pred slikama - objektima, promišljajući o fundamentalnom pitanju - ko sam to ja? I ono još važnije: ko smo mi kada skinemo mrežaste čarape?..." - Anja Marković, istoričarka umetnosti i kustoskinja
 
Izložba će biti otvorena u 18 časova, a postavka se može pogledati do 24. septembra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič