Književno veče posvećeno Daši Drndić u ponedeljak u CK13

Književno veče pod nazivom "Autorka nije prisutna: Daša Drndić" održaće se u ponedeljak, 14 oktobra u Omladinskom centru CK13.
Svetlana Savić i Damir Bojić istražuju prisustvo motiva ptice u fiktivnim, odnosno tematiku rata i fašizma u faktografskim slojevima proze najprkosnije autorke postjugoslovenske književnosti Daše Drndić.
 
Daša Drndić rođena je u Zagrebu 1946. godine. Od 1953. godine živela je u Beogradu, gde je diplomirala engleski jezik i književnost. Pohađala je postdiplomske studije na Southern Illinois University u SAD i magistrirala 1971. godine. Nastavlja studije na Case Western Reserve University. Doktorirala je u Rijeci s temom o protofeminizmu i političkom angažmanu spisateljica kroz njihova dela.
 
Radila je u izdavaštvu, kao urednica u izdavačkoj kući "Vuk Karadžić", predavala engleski jezik kao profesorka na Narodnom univerzitetu "Đuro Salaj", radila kao urednik-dramaturg na Radio Beogradu i predavala britansku književnost 20. veka i kreativno pisanje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Za vreme rata napušta Beograd, odlazi u Rijeku i odatle u Kanadu. Posle dve godine se vraća u Rijeku gde ostaje do kraja života.
 
Knjige proze: "Put do subote" (1982); "Kamen s neba" (1984); "Marija Czêstochowska još uvijek roni suze ili Umiranje u Torontu" (1997); "Canzone di guerra - Nove davorije" (1998); "Totenwande" (2000); "Doppelgänger" (2002); "Leica format" (2003); "Doppelgänger" (2005); "After Eight", književni ogledi (2005); "Feministički rukopis ili politička parabola: Drame Lillian Hellman" (2006); "Sonnenschein", dokumentarni roman (2007); "April u Berlinu" (2009); "Belladona" (2012); "EEG" (2016).
 
Za roman "Sonnenschein", Daša Drndić je dobila prestižnu britansku nagradu Independent Foreign Fiction READERS Prize za 2013. godinu. Dobitnica je međunarodne književne nagrade Prozart 2014. Roman "Belladona" dobio je britansku nagradu Warwick. 
 
Događaj počinje u 20 sati.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".