Izložba skica, crteža i studija umetnika Igora Vasiljeva od 21. oktobra u KCNS

Izložba skica, crteža i studija umetnika Igora Vasiljeva biće otvorena u ponedeljak, 21. oktobra, u Likovnom salonu Kulturnog centra i trajaće do 3. novembra.
Autorka postavke, istoričar umetnosti Biljana Jotić, opredelila se za više od 100 dela nastalih u periodu od 1949. do 1954. godine koji pružaju izvanredan uvid u likovna istraživanja, emotivna stanja i umetnički izraz Vasiljeva. Sva dela su za ovu priliku pozajmljena iz Zbirke Natalije i Đorđa Ristovića.
 
Posle otvaranja izložbe novosadska publika će u bioskopskoj sali KCNS imati priliku da premijerno pogleda dokumentarni film "Lavirinti Igora Vasiljeva", autora Andrije Dimitrijevića, Miroslava Bate Petrovića i scenaristkinje Sanje Domazet.
 
Film u 105 minuta sažima životni put Igora Vasiljeva i kroz učešće mnogih protagonista baca novo svetlo na delo ovog izuzetnog i značajnog majstora likovne umetnosti druge polovine XX veka u srpskom slikarstvu. U filmu učestvuju članovi porodice i prijatelji Igora Vaciljeva, ali i eminenetni istoričari umetnosti.
 
Igor Vasiljev rođen je 17 maja 1928. godine u Beogradu. Sin jedinac ruskih emigranata, arhitekte Alekseja i slikarke Valentine, Igor je 1948. upisao Likovnu akademiju u Beogradu. Sledeće godine je desetak meseci proveo u zatvoru kao politički zatvorenik, a onda se vratio studijama.
 
Međutim, nakon dobijanja neprelazne ocene iz slikarstva, napustio je Akademiju i 1952. upisao Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu. Iste godine kada je postao najmlađi član ULUS-a, 1953, priredio je prvu samostalnu izložbu. Poginuo je 1954 godine. Uzroci i okolnosti pod kojima se desila nesreća i danas su misterija i tema nagađanja.
 
Otvaranje izložbe je u 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič