Izložba "Tito i Jugoslavija u karikaturama Informbiroa" od petka u Muzeju Vojvodine

Izložba "Tito i Jugoslavija u karikaturama Informbiroa" biće otvorena u petak, 25. oktobra u Muzeju Vojvodine, u Dunavskoj 35.
Izložba "Tito i Jugoslavija u karikaturama Informbiroa" od petka u Muzeju Vojvodine
Foto: 021.rs
Autorka izložbe je Kristina Meneši, viša kustoskinja - istoričarka Odeljenja za savremenu istoriju Muzeja Vojvodine. Izložbu će otvoriti književnik, publicista i prevodilac Ivan Ivanji.
 
Postavka na specifičan način tematizuje jedan od najznačajnih događaja u istoriji Jugoslavije - Rezoluciju Informbiroa iz 1948. godine, odnosno događaje koji su usledili nakon nje. Pored kratkog osvrta na istorijski kontekst sukoba zemalja Informbiroa sa tadašnjom FNRJ i njenim rukovodstvom, izložba se bavi vodećim tezama propagandnog narativa SSSR-a o prilikama u jugoslovenskoj državi i to posredstvom mnoštva IB karikatura iz Zbirke dokumenata Muzeja Vojvodine, grupisanih u tematske celine.
 
Objavljivane prvenstveno u IB glasilima, ove karikature takođe su štampane i distribuirane zasebno. Zajedno sa ostalim propagandnim materijalom Informbiroa, unošene su u Jugoslaviju na različite načine - bacanjem iz vazdušnih balona, poštanskim pošiljkama, ubacivanjem u prtljag putnika, preko posada stranih teretnih brodova na Dunavu... Deo ovog materijala koji su tadašnji državni organi zaplenili, čuva se u našoj ustanovi i ovom prilikom će prvi put biti prezentovan publici.
 
Na izložbi su prikazani i predmeti iz Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Biblioteke Matice srpske i Udruženja "Istorijski muzej Jugoslavije", kojima se ovom prilikom zahvaljujemo, kao i Radio-televiziji Vojvodine, odnosno Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama APV, koji su omogućili prikazivanje dela filmskog materijala na izložbi.
 
Otvaranje izložbe je u 12 časova, a postavka se može pogledati do 25. novembra ove godine.
  • /

    21.10.2019 20:06
    /
    opet rusija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič