Počinje "Goethe fest" u KCNS, na repertoaru 10 filmova

"Goethe fest" počeće danas, 31. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada i trajaće do utorka, 5. novembra.
Cena ulaznice za projekcije je 200 dinara.
 
PROGRAM:
 
Četvrtak, 31. oktobar
 
Od 20h - "25 KM/H" / Nemačka, 2018, 109 min.
 
Režija: Markus Goler
Scenario: Oliver Cigenbalg
Uloge:Lars Ajdinger, Bjarne Medel, Zandra Hiler, Martin Brambah, Jela Haze, Aleksandra Marija Lara, Votan Milke Mering i Jerdis Trajbel
 
Rođena braća Kristijan (43) i Georg (45) godinama nisu bila u kontaktu. Ponovo se sreću tek kada im umre otac, na sahrani. Isprva ne mogu da nađu zajednički jezik, ali nakon što zajedno odigraju nekoliko partija stonog tenisa i pritom ispiju nekoliko čašica, stara bliskost ipak se vraća. Braća odlučuju da konačno ostvare dečački san o tome da na mopedima proputuju Nemačku. I tako počinje njihova avantura sa brojnim usponima, ali i sa ponekim tragikomičnim padom. Na putu Kristijanu i Georgu polazi za rukom da obnove pokidane veze i da otvore novo poglavlje u svojim životima.
 
"25 KM/H" je komedija puna ljudske topline o dva brata koji su se međusobno otuđili i o njihovom putovanju kroz Nemačku, od Švarcvalda sve do Baltičkog mora. Iako njihovi mopedi ne mogu da voze brže od 25 km/h, njih to neće omesti da dožive niz avantura.
 
Petak, 1. novembar
 
Od 19h - "Samo obična žena" / Nemačka, 2019, 92 min.
 
Režija: Šeri Horman
Scenario: Florijan Eler
Uloge: Almila Bagričik, Rauand Taleb, Meral Perin, Mirtiz Joču, Armin Vahedi, Aram Arami
 
Nasred prometne ulice u Berlinu mladu ženu Ajnur ubija njen vlastiti brat Nuri. Ne sluteći ništa, Ajnur je krenula da otprati Nurija do autobuske stanice, dok je za to vreme njen petogodišnji sinčić mirno spavao kod kuće. U filmu "Samo obična žena" glavna junakinja Ajnur sama priča svoju priču, iz vlastite perspektive. To je priča o odlučnoj mladoj ženi koja voli život i koja tačno zna kako želi da ga živi. Ajnur je uspela da pobegne iz nasilnog braka i ne dozvoljava više da joj roditelji i braća propisuju šta sme, a šta ne sme. Pronašla je stan, upisala se na zanat, izlazi noću i sklapa nova poznanstva, ulazi u emotivne veze s muškarcima. Iako zna da njen način života nije u skladu s porodičnom tradicijom i da bi zato mogla doći u opasnost, njena potreba za slobodom jača je od svih prepreka. Ali uvrede i pretnje njene rođene braće vremenom postaju sve ekstremnije, sve dok situacija potpuno ne izmakne kontroli.
 
"Samo obična žena" zasniva se na istinitoj priči o Hatun Ajnur Siriči, koju su 2005. godine u Berlinu ubila njena braća. To ubistvo je u Nemačkoj izazvalo žučne diskusije, a svedoci na sudskom procesu devojčinoj braći i dan-danas moraju da žive u programu za zaštitu svedoka.
 
Od 21h - "System crasher" / Nemačka, 2019, 118 min.
 
Scenario i režija: Nora Fingeršajt
Uloge: Helena Cengel, Albreht Šû, Gabrijela Marija Šmide, Liza Hagemajster, Melani Štraub, Viktorija Trautmansdorf, Marijem Zarê i Tedros Teklebran
 
Devetogodišnja devojčica Beni s neobuzdanom energijom traga za ljubavlju, bacajući u očaj sve oko sebe. Ona je mala, ali opasna. Svaki pokušaj da se nađe trajno rešenje za njen problem unapred je osuđen na neuspeh. Sve službe za socijalni rad smatraju da je devetogodišnja Boni beznadežan slučaj, takozvani System crasher. Pritom ona uopšte nema nameru da se promeni. Ima samo jedan cilj: da ponovo živi sa svojom mamom. Ali njena majka Bjanka plaši se vlastite kćeri. Gospođa Befane iz Centra za socijalni rad daje sve od sebe ne bi li pomogla Beni. Ona angažuje trenera za kontrolu besa Mišu da bude Benin lični asistent u školi i odjednom se javlja tračak nade. Hoće li Miši zaista poći za rukom da reši ovaj naizgled nerešivi problem?
 
"System crasher" je prvi dugometražni igrani film u režiji Nore Fingeršajt. To je uzbudljiva psihološka studija, dinamična, impulsivna i emotivna.
 
Subota, 2. novembar
 
Od 19h - "Melanholična devojka" / Nemačka, 2019, 100 min.
 
Scenario i režija: Zuzane Hajnrih
Uloge: Mari Ratšek
 
Devojka luta velikim gradom u potrazi za prenoćištem. Usput susreće mlade majke koje majčinstvo slave kao religijsko otkrovenje, nalazi smeštaj kod apstinentnog egzistencijaliste, u baru čeka "na kraj kapitalizma" i pokušava da napiše knjigu, ali doživljava poraz već kod prve rečenice drugog poglavlja. Ne polazi joj za rukom da pronađe svoje mesto među silnim galerijama, klubovima za jogu i krevetima nepoznatih muškaraca. Umesto da pokuša da se na silu prilagodi, devojka svoju depresiju počinje da posmatra kao političko pitanje...
 
Film Melanholična devojka je studijsko putovanje kroz 15 komičnih susreta. Ono nas vodi kroz naše postmoderno društvo, između serijske monogamije i nove spiritualnosti, otrežnjenja i pritiska da po svaku cenu budemo srećni.
 
Od 21h - "Gunderman" / Nemačka, 2018, 120 min.
 
Režija: Andreas Drezen
Scenario: Lajla Štajler
Uloge: Aleksander Šer, Ana Unterberger, Aksel Pral, Torsten Merten, Bjarne Medel, Milan Pešel i Katrin Angere
 
Nakon kratkog izleta u žanr zabave za celu porodicu sa filmom "Tim Taler ili Dečak koji je prodao vlastiti smeh" režiser Andreas Drezen vratio se 2018. godine novijoj nemačkoj istoriji. Film "Gunderman" je istinita priča o bageristi Gerhardu Gundermanu, koji je 70-ih i 80-ih godina prošlog veka bio i velika muzička zvezda u Istočnoj Nemačkoj.
 
Po ujedinjenju Nemačke ispostavilo se da je u njegovom životu i radu i te kako bilo i kontroverznih momenata. Preminuo je 1998, veoma mlad, sa svega 43 godine, od posledica moždanog udara. Gerhard Gunderman – koga u ovom filmu igra Aleksander Šer, poznat po ulogama u filmovima "Sunčana aleja" i "Mladi Karl Marks" – istovremeno je i junak i antijunak. Želeo je da bude sve odjednom: i dobar radnik, i uzoran muž i otac, i umetnik, i klovn i političar. Verovatno je sve to zaista i bio, bar u izvesnoj meri. A pritom je imao i talenat da se zameri mnogima, i to ne samo u Istočnoj Nemačkoj…
 
Nedelja, 3. novembar
 
Od 19h - "Lara" / Nemačka, 2019, 98 min
 
Režija: Jan Ole Gerster
Scenario: Blaž Kutin
Uloge: Korina Harfuh, Tom Šiling, Folkmar Klajnert, Rajner Bok, Gudrun Riter, 
 
Lara puni šezdeset godina i trebalo bi da se raduje rođendanu, naročito zato što njen sin Viktor, kao profesionalni pijanista, baš te večeri drži najvažniji koncert u karijeri. A upravo je ona svojevremeno prepoznala njegov talenat i forsirala njegovo muzičko obrazovanje i muzičku karijeru. Međutim, Lara već četiri nedelje ne uspeva da stupi u kontakt s Viktorom, i on po svemu sudeći uopšte ne želi da ona dođe na njegov koncert. Ne znajući šta da radi, Lara na dan koncerta kupuje sve preostale karte i deli ih svima na koje naiđe. Ali što se ona više bori za to da prijatno provede reođendan, događaji tim više izmiču kontroli.
 
Od 21h - "Golman Trautman" / Nemačka, 2018, 120 min.
 
Režija: Markus H. Rozenmiler
Scenario: Markus H. Rozenmiler i Nikolas J. Šofild
Uloge: David Kros, Freja Mejvor, Džon Henšou, Heri Meling, Geri Luis i Dervlan Kirvan
 
Ovo je istinita priča o fudbaleru Bernu Trautmanu, koji je rođen u nemačkom gradu Bremenu 1923. godine. Tokom Drugog svetskog rata dospeva u britansko zarobljeništvo. Kada je na fudbalskoj utakmici između dve ekipe zarobljenika igrao golmana zapazio ga je Džek Frajer, menadžer jendog engleskog amaterskog kluba. Frajer odlučuje da nadarenog ratnog zarobljenika dovede u svoj tim, uprkos nezadovoljstvu budućih saigrača. Trautmanu polazi za rukom da priredi velika iznenađenja i na terenu i van njega, pa se predrasude polako gube, a novopečeni golman uskoro će zavoleti ne samo fudbal, nego i Margaret, lepu kćer svoga menadžera.
 
Njegovo angažovanje u klubu Mančerster siti revoltiraće, međutim, javnost i izazvati masovne demonstracije protiv "nacističkog golmana". Trautman i Margaret osećaju se napuštenim i odbačenim, što preti da ugrozi njihovu ljubav.
 
Pomoć će im neočekivano pružiti rabin Alksander Altman, koji je 1938. iz Berlina emigrirao u Englesku. Altman objavljuje otvoreno pismo protiv antinemačkih slogana, koje će širu javnost navesti da promeni mišljenje i da prihvati Trautmana. Vremenom će Trautmanova popularnost rasti, da bi vrhunac dosegla 1956. godine, kada u finalu engleskog nacionalnog fudbalskog kupa uprkos teškoj povredi vratnih pršljenova izdrži i odigra utakmicu do kraja.
 
Uskoro potom, sreća mu okreće leđa: Trautmanov najstariji sin gine u aubomobilskoj nesreći. Slomljenog srca, Trautman razmišlja o tome da napusti fudbalsku karijeru, ali mu bezrezervna podrška Britanaca uliva snagu. On shvata da mora da nastavi borbu, zbog svih onih koji su naučili da oproste, zbog svih onih koji su u ratu izgubili nekog i – pre svega – zbog svojih sinova, kojima je on najveći junak i uzor.
 
Ponedeljak, 4. novembar
 
Od 19h - "Bio sam kod kuće, ali..." / Nemačka/Srbija, 2019, 105 min.
 
Režija: Angela Šanelec
Scenario: Angela Šanelec
Uloge: Maren Egert, Jakob Lasal, Klara Meler, Franc Rogovski, Lilit Štangenberg, Alan Vijems, Jirka Cet, Dane Komljen
 
Sve se polako vraća u normalne tokove. Filip sa svojim odeljenjem priprema predstavu, Šekspirovog "Hamleta", a Astrid radi, kupuje bicikl, brine se o Filipu i njegovoj sestri. Ali joj teško pada da prihvati da njen sin vodi vlastiti život na koji ona nema dovoljno uticaja. Filipova rana se inficirala, i on zbog trovanja krvi mora u bolnicu. Astrid je na ivici živaca, ali deca joj ipak ne okreću leđa. Porodične veze se kidaju, samo zato da bi se ponovo uspostavile.
 
Od 21h - "Atlas" / Nemačka, 2018, 100 min.
 
Režija: David Navrat
Scenario: Paul Solsberi
Uloge: Rajner Bok, Albreht Šu i Uve Projs
 
Valter ima 60 godina i najbolji je i najpouzdaniji nosač u transportnoj firmi Rolanda Gronea, preduzeću koje se specijalizovalo za prinudna iseljenja. Grone je ušao u riskantan posao sa nekretninama, koji uključuje i pranje novca za jednu kriminalnu grupu. Da bi plan uspeo, neophodno je da se iz zgrade u centru isele svi podstanari i da se ona potom proda uz veliku zaradu. Sve ide po planu dok jedan od podstanara ne odbije da napusti stan. Prilikom pokušaja prinudnog iseljenja Valter u tvrdoglavom mladom čoveku prepoznaje svog sina Jana, koga je napustio pre mnogo godina i od tada se više nisu sreli. Ne odajući Janu svoj pravi identitet, Valter pokušava da se približi njemu i njegovoj porodici. Kada konačno shvati koliko su opasni poslovni partneri njegovog šefa, već je kasno i njegov pokušaj da Jana sačuva od opasnosti završava se katastrofalno.
 
Utorak, 5. novembar
 
Od 19h - "Vakersdorf" / Nemačka, 2018, 122 min.
 
Režija: Oliver Hafner
Scenario: Oliver Hafner, Gernot Kree
Uloge: Johanes Cajler, Ana Marija Šturm, Peter Jordan, Fabijan Hinrihs, Karlhajnc Bilinger, Zigi Cimeršajd, Johanes Heršman, Frederik Linkeman, Monika Manc, Marlena Morajs, Avgust Cirner, Tomas Limpinzel, Florijan Brikner, Katarina Hauter, Andreas Nikl, Aksel Rirle, Ines Honzel
 
Opština Vakersdorf na zapadu Bavarske u finansijskim je teškoćama još od osamdesetih godina prošlog veka. Zbog toga načelnik okruga Hans Šujrer sa bavarskim ministrom za ekologiju donosi odluku da tamo podigne postrojenje za preradu radioaktivnog otpada. Stanovništvo je, naravno, zabrinuto. Neki Šujrera doživljavaju kao spasioca čitavog regiona, ali se levičari bune protiv njegovih planova. Pokrajinska vlada pokušava svim silama da suzbije protivljenje, ali na kraju i samog Šujrera obuzimaju sumnje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič