Predstavljanje novih akvizicija u petak u Galeriji Matice srpske

Nove akvizicije "Soba sećanja – portreti iz kolekcije Vujičić" biće predstavljene u petak, 1. novembra u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1.
Reč je o tri građanska portreta koji predstavljaju svedočanstvo kulturnog, društvenog i političkog života Srba u Mađarskoj tokom prve polovine XIX veka, a radovi su dvojice izuzetnih srpskih slikara toga doba, Pavela Đurkovića i Arsenija Teodorovića. Galerija Matice srpske je 2019. godine za svoju kolekciju otkupila dva portreta, radove Arsenija Teodorovića, dok je treći portret, rad Pavela Đurkovića, poklon Marijete Vujičić, čija je želja da ostane trag o njenom suprugu Stojanu D. Vujičiću, književniku, prevodiocu i članu Matice srpske, i njihovoj zajedničkoj posvećenosti proučavanju kulturnih veza, kao i zaštiti srpskog kulturnog nasleđa u Mađarskoj.
 
Prisutne će pozdraviti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Marijeta Vujičić, darodavac.
 
Program će početi u 12 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič