Izložba "Tragom Podunavskih Švaba" u petak u Muzeju Vojvodine

Izložba "Tragom Podunavskih Švaba: Nemačko kulturno i istorijsko nasleđe u Srbiji" održava se od 1. do 10. novembra u Muzeju Vojvodine.
"Zašto su karavani kamila nekada krstarili Bačkom? Gde se nalazi i odakle je došla jedina Crna Bogorodica u Srbiji? Kako je Apatin postao jedan od centara nemačkog otpora Hitleru? Za kog kompozitora s našeg prostora se tražila karta više 1930-tih širom Evrope? Kako su žene Čelareva pisale austrijskom caru i naterale ga da izmeni jednu sudsku presudu? Zašto je poznati profesor Kosta Vujić ceo život skupljao apatinsku ciglu? Šta je vandrovka, ko su šoperi i šta su to "Ulmske kutije?", neka su od pitanja na koja će odgovori moći da se pronađu među eksponatima izložbe u Muzeju Vojvodine.
 
Izloženi predmeti su selektirani iz zbirke Muzeja Podunavskih Nemaca u Apatinu, a izložbu su pomogli Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Lokalna samouprava Opštine Apatin.
 
Otvaranje je u petak, 1. novembra u 18 časova.
  • johnny

    01.11.2019 10:13
    šta je sledeće...
    kulturni uticaj NDH u delu srema i Zemuna u periodu između 1941-1944
    dokle ide glupost ...
    te podunavske švabe su imale sva prava u kraljevini ...pa su se preko noći digli protiv svojih komšija...čak su išle ratovati po Bosni gde su radili i zločine prema civilnom stanovništvu
    na stranu što je njihov Kultur Bund radio sve da se sruši Jugoslavija 1941,što su bili uvučeni u sve sfere odakle su podrivali državu...
    e pa gospodo...njihov uticaj i kultura su otišli zaprežnim kolima 1945
  • milutin grozni

    01.11.2019 09:25
    Prinz Eugen division
    bilo bi lepo da deo postavke bude i o njihovom angažovanju u Hitlerovoj vojsci..
  • purgerNS

    01.11.2019 08:55
    a hoce li biti...
    i kako su podunavske švabe dočekale nemačku vojsku 1941
    i kako su obukli nemačke uniforme i masovno otišli u dobrovoljce
    i hoće li biti nešto o Prinz Eugen diviziji i njihovim zločinima
    Hvala

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič