Predavanje "Primena savremenih tehnologija u očuvanju kulturnog nasleđa na primeru izložbe Kračun" u petak u GMS

Predavanje "Primena savremenih tehnologija u očuvanju kulturnog nasleđa na primeru izložbe Kračun" prof. dr Ratka Obradovića i Isidore Đurić sa Katedre za računarsku grafiku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, održaće se u petak, 8. novembra u GMS.
Uz izlaganje Kračunovih dela, među kojima je i jedan broj do sada retko izlaganih, na izložbi su prvi put primenom savremenih tehnologija kao što su 3D digitalizacija i AR aplikacija (augmented reality) prezentovane i dve ikonostasne celine - u Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima (1780-1781) i u crkvi Svetog arhiđakona Stefana u Sremskoj Mitrovici (1775), koje i predstavljaju njegova najzrelija umetnička ostvarenja.
 
Multimedijalna prezentacija ikonostasa obuhvata dva tipa aplikacije, koje omogućavaju interakciju sa digitalizovanim 3D modelima ikonostasa.
 
Ikonostasi su digitalizovani metodom fotogrametrije, dok se njihova virtuelna reprezentacija zasniva na tehnologijama proširene realnosti (augmented reality) i veb dizajna. Posetioci će na predavanju imati priliku da detaljnije čuju o ovom segmentu izložbe, koji je kreiran je zahvaljujući saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka i Vojvođanskom bankom - OTP grupa. 
 
Izložba "Kračun" svečano je otvorena za Dan Galerije Matice srpske, a tokom njenog trajanja priređuje se bogat prateći program u vidu predavanja, stručnih tumačenja, kao i radionica za decu.
 
Predavanje počinje u 19 sati.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič