Novosadska premijera filma "Tusta" u nedelju u Areni

Dokumentarni film "Tusta" o najvećem frontmenu ex-Yu pank-rok scene premijerno će biti prikazan u nedelju, 1. decembra u 20:30 sati u bioskopu Arena Cineplex.
Novosadskoj premijeri prisustvovaće reditelj Andrej Korovljev, producent filma Nenad Puhovski, koproducentkinja Biljana Tutorov, izvršna producentkinja Neda Frank, kao i deo filmske ekipe i protagonista filma.
 
Film istaknute zagrebačke produkcijske kuće Factum i nagrađivanog reditelja Andreja Korovljeva, emotivan je i angažovan biografski film o slavnom frontmenu KUD Idijota i čoveku čiji je uticaj prelazio granice muzičkog diskursa formirajući slobodarsku društvenu svest.
 
Film "Tusta" nije klasičan muzički dokumentarac, upravo kao što KUD Idijoti s Tustom nikada nisu ni bili klasičan punk bend. Arhivskim materijalom i brojnim intervjuima prikazuje se društveni značaj njihove muzike kojom su prkosili svakoj nepravdi, političkom režimu, zagovarali antifašizam i zastupali radnička prava. 
 
 
Filmska priča o Tusti snimana je gotovo pet godina i o njemu govore članovi svih postava KUD Idijota, istaknuti rock kritičari i muzičari ex-Yu scene poput Petra Janjatovića, Dragana Kremera, Ante Perkovića, Zorana Predina, Damira Urbana, Seje Sexona i Dušana Kojića-Koje, porodica, prijatelji, kao i Uljanikovci - radnici čuvenog pulskog brodogradilišta Uljanik. Činjenica da je Branko Črnac Tusta sve dok se nije razboleo bio aktivan sindikalista i radnik u Uljaniku, učinila je njegovo ime simbolom otpora i unikatnom pojavom na muzičkoj sceni ovih prostora.
 
Specifična rock and roll priča uključuje i segment posvećen ograničenom delovanju benda i zabranama koje su doživljavali usled rata i nacionalističke atmosfere u Hrvatskoj devedesetih godina. Nepoljuljanih ideala i beskompromisnog stava, Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon raspada SFRJ, godine 2000. u beogradskoj Hali sportova.
 
Prošlo je sedam godina od Tustinog preranog odlaska. O njegovoj, ali i svojoj boli u zadnjem delu filma govore njegovi najbliži, čija iskrena i lična svedočenja zaokružuju priču o čoveku koji je svojim životom i stavovima uticao na ljude i njihovu društvenu svest.
 
Film je nastao u koprodukciji sa producentskom kućom Wake Up Films iz Novog Sada, uz podršku Filmskog centra Srbije. Sniman je tokom više godina, između ostalog u Puli, Zagrebu, Skoplju, Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu, Subotici.
 
Premijerno prikazan na ovogodišnjem Motovun film festivalu, film je osvojio nagradu publikena 17. Liburnia film festivalu u Opatiji, gostovao na Dokufestu u Prizrenu, jednom od najbitnijih regionalnih festivala dokumentarnog filma i trenutno je na turneji po nezavisnim i art-bioskopima širom regiona.
  • Deda

    28.11.2019 23:55
    Ne zaboravi....
    Ovakve ljude ne bi trebalo zaboraviti!!!
  • Syracuse

    28.11.2019 23:03
    Autentični,neponovljivi jedni i jedini KUD IDIJOTI.
    Tusta kao frontmen ali nikada ispred drugih nego sjajan deo celine.Muzika neke mladosti kojoj nije bilo lako ali je bilo lepo da odrasta uz ovakvu muziku.
    Ja sjećam se...
  • Borislion

    28.11.2019 22:54
    Respect
    Neprevaziđen!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič