Predavanje "Susret istorija" u četvrtak u Američkom kutku

Predavanje koji počinje program "Susret istorija" održaće se u četvrtak, 5. decembra u Američkom kutku, na Keju žrtava racije 2b.
Predavač Vladimir Pavlov je radio kao diplomatski predstavnik Srbije u SAD i Kanadi. Trenutno radi doktorski rad na temu diplomatskih i političkih odnosa Srbije i SAD u periodu između dva svetska rata.
 
Politički i diplomatski odnosi između Srbije i SAD traju od druge polovine XIX veka. Imajući u vidu formiranje modernih država na teritoriji Srbije i SAD, može se reći da su ti odnosi nastali i napredovali u skladu sa tadašnjim kretanjima na svetskoj sceni i ulogama koje su imale obe države, svaka na svoj način.
 
Ova serija predavanja će obuhvatiti paralelni tok istorija Srbije i SAD od XV – XVIII veka, zatim okolnosti koje su SAD uključile na svetsku političku pozornicu i prve nezvanične kontakte sa predstavnicima srpskog naroda, potom srpske kneževine i Kraljevine Srbije tokom XIX veka, uspostavljanje diplomatskih odnosa izneđu dve države, period pre i tokom Prvog svetskog rata, mirovnu konferenciju i odnose sa novoosnovanom Kraljevinom SHS/Jugoslavijom do Drugog svetskog rata. Razumevanje istorijskih odnosa bilo koje dve države je od krucijalnog značaja za kreiranje kratkoročne i dugoročne spoljne politike svake zemlje.
 
Predavanje će početi u 18 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".