Izložba slika i crteža Dušana Savkovića od danas u galeriji Društva književnika Vojvodine

Izložba slika i crteža Dušana Savkovića, pod nazivom "Gde je umetnik?", biće otvorena danas, 6. decembra, u galeriji Društva književnika Vojvodine.
Na otvaranju će govoriti književnik Rale Nišavić.
 
Događaj će početi u 18 časova.
 
O postavci:
 
"'Gde je umetnik?' je novi serijal Savkovićevog slikarskog i skulptorskog poigravanja sa svetovima u sebi i unaokolo...Na prvi mah odiše sumornim izrazom, tonovima u kojim odzvanjaju glasovi pobune, nemirenja, ali i ljubavi i prijateljstva... 'Tuneli', 'Udvaranje', 'Ženo peri noge', 'Noćni dan'...slike koje su već dobro poznate dobijaju srodne naslednike poput 'Sudnji dan', 'Free Shop', 'Spasitelj', 'Umetnik je umoran' i druge, a upravo ih imenuje tako da skreću pažnju na dijalog, raspravu, a time ispunjavaju i stvaralačku namenu da svet nije takav kakav nam se čini... Zapravo, sve ima svoju začaranu melodiju, mekoću, sivilo, raspravu, svet je odveć polivalentan i višeslojan, dramatičan. Umetnik pokušava da protumači i sopstveno interpretirano slikarsko poimanje sveta i modernu poetiku življenja. Monumentalna platna poput slike 'Life' pozivaju na živ dijalog i metafora su životnih pulsacija. Vrednim, marljivim rukama Savković nas upućuje na prošlost, sadašnjost, budućnost, prijateljstvo, ljubav, na ono što buja, jurnjavi, pomami, besmislu, lenčarenju, ciljanoj zabavi. Umetnik je odvajkada bio tu da vidi, opomene, skrene pažnju, pa i da postavi zabrinuto pitanje a gde je on danas? Kroz svoje slike Savković nam upravo to govori, da postoje mnoge uljudnije, humanije stvari koje treba videti drugim očima i posve drugačije. Poimanje sveta kao na slici 'Sudnji dan' moglo bi se reći da je prezentovano na univerzalan način, odmeren, dostojan pažnje...što negde i jeste umetnikova sveta dužnost." - književnik Rale Nišavić
 
O umetniku:
 
Dušan Savković (1984, Novi Sad). Diplomske i master studije slikarstva završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Stručno usavršavanje za konzervatora-restauratora slika i arheološke keramike završio je u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu i ima zvanje kustos-slikar. Od 2017. član je ULUS-a i SULUV-a. Ima status samostalnog umetnika. Realizovao je 15 samostalnih i preko 50 kolektivnih izložbi u zemlji i u inostranstvu. Veći broj publikacija. Više puta nagrađivan. O svojoj umetnosti kaže da je u domenu istraživanja odnosa između ljudi, stavljenih u imaginarni prostor sa ulogama svakodnevnog čoveka. Više na: wwwdusansavkovic.com.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič