Elektronska izložba o Slavku Borojeviću

Elektronska izložba o Slavku Borojeviću biće otvorena u utorak, 10. decembra u Biblioteci Matice srpske.
Elektronska izložba o Slavku Borojeviću
Foto: 021
Postavka se organizuje povodom obeležavanja 100 godina od rođenja Slavka Borojevića (1919–1999), a može se pogledati u javnom katalogu Biblioteke. Autorke izložbe su Marina Đačić i Marina Šmudla, urednik Selimir Radulović. Elektronski katalog izložbe dostupan je na veb-sajtu www.bms.rs. 
 
Slavko Borojević, akademik, genetičar, oplemenjivač i univerzitetski profesor rođen je 21. novembra 1919. godine u Knezovljanima. Nakon završene osnovne škole u Petrinji i gimnazije u Sisku upisao je Poljoprivredni odsek Poljoprivredno-šumarskog fakulteta u Zagrebu. Tokom Drugog svetskog rata prekinuo je studije i priključio se Narodnooslobodilačkom pokretu (NOP). Učestvovao je u IV i V ofanzivi, a kraj rata dočekao je u činu potpukovnika. Nastavio je studije na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu, a specijalizirao je genetiku i oplemenjivanje 1950–1951. godine u SAD i 1960. u Italiji. Bio je profesor genetike na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, a u periodu 1960–1962. i njegov dekan. Rektor Univerziteta u Novom Sadu bio je 1974–1976, a redovan član Srpske akademije nauka i umetnosti postao je 1991. godine. U toku svog rada bavio se genetskim istraživanjima kvantitativnih svojstava pšenice, teorijom oplemenjivanja bilja i stvaranjem novih sorti pšenice. Iza njega su ostale brojne visokoprinosne jare i ozime sorte pšenice među kojima je i najrasprostranjenija sorta "Sava".
 
Akademik Slavko Borojević objavio je više od 140 naučnih i stručnih radova od kojih preko 30 u inostranim publikacijama. Autor je i monografije Po šumama i gorama (1967), a zajedno sa suprugom prof. dr Katarinom Borojević udžbenika Genetika (1971). U njegova najznačajnija dela spadaju i Metodologija eksperimentalnog naučnog rada (1974), Principi i metodi oplemenjivanja bilja (1981), Zapisi o poljoprivredi (1995) i O Americi i genetici (1996). 
 
Umro je u Novom Sadu 19. septembra 1999. godine.
 
U Biblioteci Matice srpske čuva se legat akademika Slavka Borojevića i prof. dr Katarine Borojević, koji se sastoji od oko 500 knjiga i preko 8.000 separata iz oblasti genetike i oplemenjivanja bilja, korespondencije i arhive.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič