Predavanje "Fragmentarnost baroknoga sveta" u petak u Galeriji Matice srpske

Predavanje "Fragmentarnost baroknoga sveta: Ispitivanje nemogućih prostora i osenčenih svetova" održaće se u petak, 14. februara u Galeriji Matice srpske.
Predavač će biti prof. dr Jelene Todorović sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. 
 
Cilj predavanja je da pokaže jedan od važnih, a retko razmatranih, fenomena barokne kulture - njenu fragmentarnost. Celokupni svetonazor baroknog čoveka bio je suštinski obeležen konceptima fragmenta i fragmentarnog. Obuhvatajući tako raznorodne pojmove kao što su razlomljenost, usitnjenost, nedovršenost i nesavršenost barokni koncept fragmentarnog je svojom višestrukošću verno odslikavao pluralitet ovoga kompleksnog doba. 
 
Malo je baroknih fenomena bilo tako sveobuhvatno - fragmentarnost se odrazila na poimanje vremena i prostora, označavala je ujedno i raskoš i prolaznost, nepregledno obilje i rastočenost ruševina. Ova pojava je bila vidljiva u svim oblicima vizuelnih umetnosti, ali je važno mesto imala i u arhitekturi i književnosti. Ipak, najznačajnija je bila za poimanje prostora. Budući prostorni elemenat po sebi, fragment je u baroknom dobu bio dragoceni temelj na kome su se nadgrađivali mnogi granični fenomeni toga vremena.
 
Predavanje će početi u 19 časova.
 
U pitanju je prateći program izložbe "Kračun". Kroz predstavljanje likovnog stvaralaštva Teodora Kračuna, sa više od 60 eksponata iz muzejskih kolekcija (Galerije Matice srpske i Narodnog muzeja u Beogradu) i Srpske Pravoslavne Crkve (Muzeja Srpske pravoslavne crkve, Riznice Eparhije sremske iz Sremskih Karlovaca, crkve Svetog Nikole u Starom Slankamenu), izložbom se ukazuje na razvoj Kračunove umetnosti i na promene koje je visoki barok doneo u srpskoj umetnosti, i u njenom približavanju ka modernim evropskim umetničkim tokovima. Tokom trajanja izložbe priređen je bogat prateći program koji iz novog ugla savremenom posmatraču približava život i delo Teodora Kračuna. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič