Predavanje "Poklade u Vojvodini" u sredu u Muzeju Vojvodine

Predavanje "Poklade u Vojvodini" održaće se u sredu, 26. februara u Muzeju Vojvodine, u Dunavskoj 35.
Predavačica je dr Vesna Marjanović.
 
Predavanje je uvod u ovogodišnju "Maškaradu" kojom Muzej Vojvodine nastoji da očuva ovaj segment običajnog života na našim prostorima.
 
Predavanje će početi u 12 časova.
 
O pokladama:
 
Ono što je za mnoge zemlje Evrope karneval, u Srbiji je to bila Bela nedelja, odnosno poklade pred veliki uskršnji post, često nazivane bele poklade, proštene poklade, završne poklade, zagonetne poklade, mesopust, mesojeđe, sirne poklade, fašange (od nemačke reči fašnik), maškare, mačkare.
 
Bela nedelja ili mesojeđe je prvobitno bilo, a u nekim regionima je i ostalo u formi obredne prakse granične vremenske zone. Održava se na prekretnici smene godišnjih doba - letargičnog mrtvila zime i početka buđenja proleća. Uhvatljiv deo narodnog opštenja sa prirodom je njegovo ponašanje posebno u graničnom vremenu kada se odigrava prelazak s jednog načina ishrane na drugi, iz jednog stanja svakodnevice u stanje iščekivanja praznika, Uskrsa, ali i buđenja vegetacije. Naseljima kruže maskirane povorke, obilaze domaćinstava i skupljaju darove. Od nasleđa iz antičkih, balkanskih i opšte slovenskih kultova namenjenih za plodnost majke zemlje i prirode, vegetacije i agrara, srednjovekovnih rituala povezanih s kultovima predaka i agrarno-magiskim radnjama do izražavanja javnog nezadovoljstva kroz prodor sarkazma, burleske i groteske 19. i na početku 20. veka, danas na scenu stupaju sadržaji narodnih dramskih igrokaza u cilju zabave i iskazivanja pripadnosti svojim grupacijama. Vreme određeno za ova događanja obuhvata raspon od božićnih praznika pa sve do osme nedelje pred Uskrs. Tada se narod mobiliše u slavu proleća.
 
Ponašanje prerušenih u povorkama zavisi od područja i vremena kada vrše ophode u naseljima - da li su rituali namenjenih prosperitetu domaćinstva i agrara ili ismevanju socijalnih i političkih prilika. Često su inspirisani tekstovima sa lascivnim sadržajima, uz agresivno, bučno najavljivanje prisustva maskiranih, igranki i balova, izbora najuspelijih maski, razvoja posebnih komunikacijskih odnosa sa nemaskiranim do zajedničkih gozbi, preterivanja u jelu i piću.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič