Humanitarna predstava "Pohvala ludosti" u petak na Spensu

Monodrama "Pohvala ludosti" biće premijerno izvedena u petak, 6. marta u amfiteatru Spensa.
Donacije prikupljene ovom prilikom biće namenjene novoj Roditeljskoj kući, s obzirom da se radi o jednom od najvećih i najzahtevnijih projekata NURDOR-a od njegovog osnivanja. Nova kuća će trajno rešiti pitanje potreba za smeštajem za svu decu obolelu od raka i njihove porodice, koje su zbog lečenja primorane da duže vreme provedu u Beogradu.
 
Predstava će početi u 19 časova.
 
O predstavi:
 
Erazmo Roterdamski pripada slavnoj epohi velikih imena XV i XVI veka (Leonardo da Vinči, Mikelanđelo, Kopernikus, Direr, Makijaveli, Tomas Mur...)
 
"Pohvala ludosti" je delo koje mu je donelo najveća priznanja. Postao je savest svog vremena, najveći autoritet i jedan od najslavnijih u svojoj epohi. Napisao ga je 1509. godine za samo osam dana. U mračno doba inkvizicije, kada se zbog jedne reči gorelo na lomači, Erazmo se usuđuje da javno kritikuje sve društvene slojeve, od prostog sveta do vlasti, države, a naročito crkve. Ističe nečovečnost, sujetu i halapljivost vlastodržaca, kao i snishodljivost, prostakluk i lažljivost običnog sveta, pa čak dotiče i slabosti samih bogova. U vreme kada se čitav svet pretvorio u ludnicu i kada su stradale prave ljudske vrednosti, on pušta Boginju Ludosti da govori umesto njega i iznosi istine koje nijedan njegov savremenik nije imao smelosti da tretira u literaturi.
 
"Pohvala ludosti" je smatrana najopasnijom knjigom svog vremena, za kratko vreme doživljava sedam izdanja, a onda biva zabranjena. Osobine ljudskog roda nisu se promenile najmanje pet vekova, a čitav svet je i dalje velika ludnica. Ljudske vrednosti stradaju više nego ikad, zahvaljujući samoljublju i poltronstvu koje i dalje vlada svim slojevima društva.
 
Knjiga govori o nepromenljivosti ljudske prirode, zbog koje čovek kao glavni akter životne komedije, ostaje izgubljen u večitoj igri ludosti i mudrosti, nikada ne spoznajući i ne priznajući da je njegova sreća jedino kada pobedi Ludost.
 
Ekskluzivnost - Interpretaciju dela u vidu monodrame do sada su ostvarili samo velikani glumišta - Stevo Žigon i Rada Đuričin. Danas samo jedna glumica u regionu izvodi ovu monodramu - Željka Jelić, koja nas, svojim darom i ulogom kao stvorenom za nju, vodi u večnost.
  • Jao...

    06.03.2020 04:44
    Knjigu jako volim, predstavu sam gledala u SNP, nikome je ne bih preporučila

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".