Predavanje "Peštanski đaci u Parizu" u četvrtak u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Predavanje "Peštanski đaci u Parizu" održaće se u četvrtak, 9. jula u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.
U pitanju je prateći program izložbe "Peštanski đaci: Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković". Autorka postavke Marta Đarmati će sa ovom temom ukazati na ulogu dva grada, Budimpešte i Pariza, na likovno formiranje i sazrevanje slikara. 
 
Školovanje Petra Dobrovića, Zore Petrović, Ivana Radovića i Ivana Tabakovića na Akademiji lepih umetnosti u Budimpešti dalo im je dobru osnovu za njihov stvaralački razvojni put. Kao i mnogi drugi umetnici, usavršavanje su nastavili u umetničkoj metropoli, Parizu, u koji su se vraćali i kao zreli umetnici. U tom kontekstu, ukazujući na migracije mladih stvaralaca ka Parizu preko obrazovnih institucija Centralne Evrope, predavanje Marte Đarmati u Spomen-zbirci će povezati mađarsku i francusku prestonicu, ističući značaj svake od njih: Budimpešte kao mesta sticanja znanja i veština, i Pariza kao inspiracije i umetničke ambicije.
 
Izlaganje će obuhvatiti događaje vezane za kasnije boravke u Francuskoj, kao i zanimljivosti o značajnim delima koja su inspirisana ili su nastala na ovim putovanjima. 
 
Predavanje će početi u 19 časova.
 
Ulaz je slobodan, uz poštovanje fizičke distance i drugih propisanih mera predostrožnosti. Na svim događajima publika je u obavezi da nosi maske, a biće obezbeđeni razmak između stolica i dezinfekciona sredstva.
 
O izložbi:
 
Izložbom "Peštanski đaci: Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković", koja je u neposrednoj vezi sa sadržajem kolekcije, Spomen-zbirka obeležava datum rođenja kolekcionara i darodavca Pavla Beljanskog. Izložba i stručni tekst u pratećem katalogu kao plod istraživačkog rada u arhivama umetničkih fakulteta u Budimpešti (Arhivu i biblioteci Mađarskog fakulteta likovnih umetnosti i Arhivu Umetničkog fakulteta Moholi Nađ u Budimpešti), predstavlja nova otkrića vezana za rani period školovanja četiri umetnika. Postavka, od sedamnaest slika i crteža iz fonda Spomen-zbirke, uz dokumentarne panoe približava posetiocima na koji su način umetnici iz kolekcije Pavla Beljanskog usvojili uticaje klasičnog umetničkog obrazovanja i novih ideja modernog doba.
 
Projekat pruža mogućnost komparativnog sagledavanja ne samo umetničkog sazrevanja četvoro umetnika, nego i povezivanja njihovih dela sa evropskim kontekstom, odgovarajući na teme programskih lukova "Tvrđava mira" i "Dunavsko more" Fondacije "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture", aktuelnih u periodu trajanja izložbe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič