Predavanje "Italija i srpski književnici" u petak u Galeriji Matice srpske

Predavanje "Italija i srpski književnici" Milice Milošević, studentkinje komparativne književnosti, održaće se u petak, 10. jula u Galeriji Matice srpske.
U pitanju je prateći program izložbe "Inspirisani Italijom".
 
Italija je istoriji književnosti dala mnoga značajna imena poput Dantea, Petrarke, Bokača i Torkvata Tasa, koje su srpski književnici rado čitali. Mnogi su se posvetili prevođenju italijanske književnosti, prigrlili su je i često podražavali uzore negujući pesničke oblike poput soneta, oktave i tercine. Lepota Italije privlačila je srpske književnike, putovali su i zapisivali svoja zapažanja i divljenja, te danas čitamo redove putopisa Ljubomira Nenadovića i Miloša Crnjanskog, a italijanska umetnost, arhitektura i rimska mitologija inspirisali su pesnike poput Laze Kostića i Vojislava Ilića za stihove kojima se i danas uvek rado vraćamo.
 
Predavanje će početi u 19 časova.
 
Izložba "Inspirisani Italijom" otvorena je još početkom marta. 
 
"Usled nemogućnosti da tokom protekla tri meseca realizujemo prateći program izložbe, odlučili smo da ne uskratimo našim posetiocima da se više upoznaju sa izložbom, njenim konceptom i umetnošću inspirisanom Italijom. Zato će tokom letnjih meseci biti realizovana predavanja i stručna tumačenja u redovnom Galerijskom terminu za prateće programe - petkom u 19 časova", navode u ovoj ustanovi kulture.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič