Elektronska izložba o Hegelu u Biblioteci Matice srpske

Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu i Georgu Vilhelmu Hegelu, a povodom obeležavanja 250 godina od njegovog rođenja.
Postavka, koju čini izbor dela Georga Vilhelma Fridriha Hegela i literature o njemu, može se pogledati do 25. oktobra u javnom katalogu Biblioteke.
 
Autorke izložbe su Marina Šmudla i Marina Đačić, a urednik je Selimir Radulović. Elektronski katalog izložbe dostupan je na vebsajtu www.bms.rs. 
 
Georg Vilhelm Fridrih Hegel, nemački filozof, rođen je u Štutgartu 1770. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u svom rodnom mestu, a školovanje je nastavio u Tibingenu, gde je studirao filozofske i teološke nauke. Po završetku studija, nekoliko godina je radio kao privatni učitelj u aristokratskim porodicama u Bernu i Frankfurtu. Bio je privatni docent na univerzitetu u Jeni (1801–1808), direktor gimnazije u Nirnbergu (1808–1816), a zatim i profesor filozofije u Hajdelbergu (1816–1818). U oktobru 1818. godine Hegel je kao profesor filozofije u Berlinu počeo da drži svoja slavna predavanja i u roku od nekoliko godina njegova filozofija postala je opštepoznata i stekla je brojne pristalice. Bio je rektor Berlinskog univerziteta tokom 1829/30. godine.
 
Autor je brojnih filozofskih dela, spisa, članaka i rasprava. Neka od njegovih najznačajnijih dela su: Fenomenologija duha (1807), Nauka logike (1812–1816), Enciklopedija filozofskih nauka (1817), Filozofija prava (1820), Estetika (1835) i druga.
 
Georg Vilhelm Fridrih Hegel je umro 14. novembra 1831. godine od kolere.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič