Izložba slika Georga Redžeka od 15. oktobra u KCVMC

Izložba slika novosadskog slikara Georga Redžeka "Urbi et Orbi" biće otvorena u četvrtak, 15. oktobra u galeriji Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski".
Otvaranje izložbe je u 18.30 sati, a publika će moći da je pogleda do 27. oktobra.
 
Urednica programa je Biljana Mickov.
 
"Georg Redžek već tri decenije gradi svoj slikarski svet ne obazirući se na pomodne pojave savremene umetničke prakse. Osnažen uvek novim idejnim konceptom, nastavljajući prethodni ciklus dopunjen radovima prepoznatljive kolorističke i fakturalne snage, ovaj autor ukazuje u predtekstu svoje ideje na zatrovanost i iščašenu vizuru čoveka današnjice. Ako se prisetimo njegovog figuralnog obilja kao i simbologija zaustavljenih iz tube istisnutim bojenim linijama videćemo da i danas Georg Redžek ne odustaje od sebe i sopstvenog slikarskog creda. 
 
Upornost slikarske misli odvela ga je i na svetlo umetničke pozornice sveta, gde je poneo priznanje poznate umetničke  korporacije. U trajanju njegovog delovanja utisnuta je vanredna osećajnost u višeslojnoj ekspresivnosti, u doživljaju viđenog i promišljenog. Redžekove slikarske alegorije smeštene su polju slike "košničarskog" profila, u kome sve vrvi od značenja, međusobnih likovnih odnosa ali i materijalnosti pigmenata pod okriljem gesta i akcije. Okvir ovakvom postupku iznalazi svoje poreklo u retortama alhemijskih i halucinogenih vizija ostavljenih da nam i danas postavljaju rebuse i zagonetke. Naravno, misli se na bošovske natprirodne predstave čije tragove i u novije vreme razaznajemo na Redžekovim platnima asocijativne erektivnosti i zaumlja skrivenih značenja. 
 
Elementi kojima se služi prilikom komponovanja svojih slika nisu banalno ponuđeni upravo zbog činjenice da nam zapravo govore o primitivnom društvu medijske prostote kojoj smo svi odreda izloženi. Postavljeni kao neočigledna kritika savremenog društva, Redžekovi ugrađeni simboli današnjice i opštih potonulih vrednosti ogoljeni su pred posmatračem modernom slikarskom metodom. Tastature, kreature, zaverenici, očajnici, bestidnici, ali i protagonisti hrišćanskih događaja, svi su udomljeni u kolorističkom uzusu, u naznakama teksture palimpsesta. Zarad takvih nastojanja u njegovom slikarskom poslu valja tražiti drukčija značenja u potrazi za istinom  likovnog jezika koji nas iznova uzbuđuje", reči su mr Danila Vuksanovića u tekstu "Sleke skrivenih opomena" o radovima slikara.
 
Publika će moći da pogleda izložbu svakog radnog dana od 9 do 14 časova, uz sve predostrožnosti (maska obavezna) propisane u cilju zdravstvene zaštite povodom pandemije.
  • Zorica

    23.10.2020 13:52
    Divna izložba : )

    Hvala Geogu što nam je ove turobne dane Covida obasjao iskričavom svetlošću svojih magičnih dela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič