"Madam Baterflaj" u sredu prvi put u sezoni i sa gostujućim dirigentom

Pučinijeva opera "Madam Baterflaj" prvi put u sezoni biće izvedena u sredu, 21. oktobra, u Srpskom narodnom pozorištu, na sceni "Jovan Đorđević".
Ovo popularno muzičko-scensko delo u tri čina pleni potresnom muzikom, naročito u tragičnom vrhuncu dramskog zapleta.
 
Jednu od svojih najdirljivijih i najpopularnijih opera Pučini je komponovao na tekst poznatih libretista Đuzepa Đakoze i Luiđija Ilike. Ova tročinska opera praizvedena je pre 115 godina, 17. februara 1904. u Milanu i od tada zauzima stalno mesto u repertoaru gotovo svih svetskih operskih kuća.
 
U osnovi ovog Pučinijevog remek-dela su iskrena i potresna ljubav Japanke Ćo-Ćo-san, zvane Madam Baterflaj, njena čežnja, velika ljubav i odanost prema voljenom čoveku, čak i po cenu prokletstva koje joj preti u njenoj zatvorenoj zajednici. Pune tri godine, napuštena i u siromaštvu, ona tvrdoglavo i svakodnevno očekuje povratak svog voljenog Pinkertona u domovinu, danonoćno promatrajući s prozora svoje kuće luku, iščekujući brod koji bi joj doneo sreću i ljubav...
 
Ono što je posebno u ovom izvođenju jeste činjenica da, kao gost Srpskog narodnog pozorišta, operom diriguje maestro Dian Čobanov, direktor Narodnog pozorišta iz Plovdiva.
  
U ulozi heroine Ćo-Ćo-san je Danijela Jovanović, vernu Suzuki tumači Višnja Radosav, u ulozi poručnika američke mornarice F. B. Pinkertona je Aleksandar Petrović, američkog konzula Šarplesa tumači Vasa Stajkić, Ket Pinkerton je Verica Pejić, provodadžija Goro je Igor Ksionžik, japanskog sveštenika Bonza tumači Strahinja Đokić, komesara Branislav Stankov, službenika registrature Aleksandar Tolimir, majka Ćo-Ćo-san je Marta Jakobac Morar, a dete Vila Malešev.
 
Opersku režiju Mladena Sabljića obnovila je Katarina Mateović Tasić, scenografiju Franje Potočnika obnovio je Dalibor Tobdžić, kostime kreirala Stana Jatić, a Hor je pripremila Vesna Kesić Krsmanović. Učestvuju Hor i Orkestar SNP-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič