Izložba o Jovanu Soldatoviću u Muzeju grada povodom rođendana Novog Sada

Izložba o Jovanu Soldatoviću, jednom od najznačajnijih novosadskih, srpskih i jugoslovenskih vajara, biće otvorena danas, 1. februara u Muzeju grada Novog Sada, a povodom rođendana Novog Sada.
Novosadska javnost će imati priliku da vidi izložbu "Jovan Soldatović: dela iz fonda Zavičajne galerije", autorke dr Jelene Banjac, muzejske savetnice u Zbirci strane umetnosti.
 
Ulaz u Muzej danas je besplatan za sve posetioce.
 
Jovan Soldatović je tokom duge i bogate umetničke karijere doživeo slavu i javno priznanje za svoj rad. Svoje stvaralaštvo je predstavio na četrdeset i osam samostalnih izložbi kod nas i u svetu. Autor je blizu stotinu javnih spomenika širom nekadašnje države. Nagrađen je sa dvadeset i četiri odličja, među kojima su Nagrada Politike za likovnu umetnost (1958), Oktobarska nagrada Novog Sada (1962), Nagrada Oktobarskog salona u Beogradu (1970), Povelja grada Novog Sada (1981), Orden zasluga za narod sa zlatnom zvezdom (1986) i Vukova nagrada (1999). 
 
Centralna tema stvaralaštva ovog umetnika bio je čovek, a njegov skulptorski opus nosi duboko humanističku poruku, posvećenu dobrobiti, miru i blagostanju čoveka. Kao društveno aktivna ličnost, Soldatović je bio jedan od inicijatora transformacije Petrovaradinske tvrđave u koloniju umetnika 1953. godine i jedan je od osnivača Zavičajne galerije Muzeja grada Novog Sada.
  • AA

    29.01.2021 00:25
    divno
    Divna vest! Djura Jaksic u parku, jeleni i Mika na tvrdjavi, Porodica na keju, konji na sajmu i fontana kod studija M(popravite je, molim vas) i ovo je tek mali, mali deo onoga sto je veliki umetnik stvorio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič