U četvrtak onlajn razgovor o betonizaciji Novog Sada i investitorskom urbicidu

Onlajn razgovor "Grad protiv građana" održaće se u četvrtak, 18. marta u organizaciji Omladinskog centra CK13 i Centra za razvoj demokratskog društva Europolis.
Kako navode organizatori, tokom proteklih godina svedočimo paralelnim procesima samoorganizovanja građanskih inicijativa u borbi za očuvanje svojih komšiluka i permanentnog zatvaranja institucija prema građanskim inicijativama.
 
"Gradske institucije su netransparentne u sprovođenju i donošenju urbanističkih planova i isključivo idu u korist konceptu investitorskog urbanizma i pri tom potpuno negiraju mišljenja i potrebe građana. Prekomerna betonizacija, seča zelenila, uništavanje čitavih mini ekosistema ostavljaju dalekosežne negativne posledice na životnu sredinu, a time i na živote ljudi", navode organizatori.
 
Dodaju da komunikacijski zid između samoorganizovanih građana i države deluje više nego ikada nepremostiv u vremenu pandemije koja se koristi kao dodatno obrazloženje za isključivanje građana. Konačno, vlast se aktivno bori sa sugrađanima kroz javni progon, represiju i zatvaranje institucija, dodatno polarizujući duboko podeljeno i zarobljeno društvo.
 
Dalje se navodi da će u fokusu ovog javnog razgovora biti lokalne građanske inicijative iz Novog Sada i okoline koje intervenišu u javnom prostoru pokrećući mehanizme deliberacije i uključivanja građana u pitanjima od lokalnog i javnog značaja.
 
U razgovoru će učestvovati: 
 
- Dragana Arsić (Pokret Odbranimo šume Fruške gore), 
- Marija Prijić Sladić (Građanska inicijativa "Za zeleno Novo naselje"), 
- Dalibor Ćalić (Futoška inicijativa), 
- Daniela Stojković (Inicijativa građana Dunavac/Šodroš), 
- Marijana Mutavčieva (Europolis) i Dane Pribić (Europolis) 
- i Ozren Lazić (CK13).
 
Diskusiju koja će početi u 18 časova moći će da se prati uživo preko fejsbuk stranice Crne kuće
 
  • Jelena

    16.03.2021 06:57
    bezrezervno----------1
    Podržavam bezrezervno aktiviste i pomoći ću i u buduće koliko god mogu. Čuvajmo svoju životnu sredinu, to je .dug našim rodieljima i zavet našoj deci.
  • Anita

    15.03.2021 16:12
    Podrška aktivistima
    Podrška za aktiviste! Uz vas smo!
  • podrska

    15.03.2021 13:20
    Bravo!
    Podrska za borce za ekologiju! Pobedicete, narod je pun besa, a i priroda!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič