Izložba "60 godina Univerziteta u Novom Sadu" od ponedeljka u Rektoratu

Muzej Vojvodine, u saradnji sa Rektoratom Univerziteta u Novom Sadu otvara izložbu "60 godina Univerziteta u Novom Sadu" autorke Čarne Milinković u ponedeljak, 28. juna u Rektoratu.
Izložba "60 godina Univerziteta u Novom Sadu" od ponedeljka u Rektoratu
Foto: 021.rs
Nakon neuspelih zalaganja za osnivanje Univerziteta na prostoru Vojvodine, velika sinteza viševekovnih nadanja, vizija koju su stvarale generacije visokih intelektualaca, ideja i dostignuća u oblasti nauke i obrazovanja odigrala se 1960. godine kada je Narodna skupština Republike Srbije donela Zakon o osnivanju Univerziteta u Novom Sadu, kojim su ranije osnovani fakulteti povezani u jedinstvenu novosadsku akademsku zajednicu.
 
Dan Univerziteta u Novom Sadu se svake godine obeležava na Vidovdan, 28. juna, te će i ove godine uz tekući program i u nastavku svečane akademije koja počinje u 18 časova, biti otvorena i pomenuta izložba.
 
Autorka izložbe je, u dve izložbene celine, prikazala nastanak i razvoj novosadskog Univerziteta od najranijih ideja o njegovom osnivanju, koje su se pojavile još u 18. veku, pa do današnjih dana, kada se u njegovom sastavu nalazi četrnaest fakulteta i tri instituta, poručuje Muzej Vojvodine. 
 
U paviljonu Rektorata dat je kratak osvrt na vekove koji su iza nas. Takođe, prikazana je i struktura upravljanja Univerzitetom, te je taj prostor posvećen upravo svim rektorima kao i Rektoratu uopšte. 
 
Drugi izložbeni prostor je posvećen svim fakultetima i institutima koji pojedinačno baštine bogat rad, kroz koji kao akademska zajednica daju veliki doprinos daljem razvoju prosperitetnog društva. Predmete koji su izloženi u vitrinama je birala upravo ta zajednica koja je zajedničkim radom i velikim strpljenjem odgovorila na izazov koji im je dao Muzej Vojvodine.
 
Dizajn izložbe i kataloga potpisao je profesor Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu mr Darko Vuković.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič