"Nesnos. Zatvorenih očiju (autoportreti iznutra)" od večeras u Šok Zadruzi

Izložba crteža "Nesnos. Zatvorenih očiju (autoportreti iznutra)" Jelene Janev biće otvorena u centralnog galeriji Šok zadruzi, u ponedeljak, 26. jula.
Serija crteža pod nazivom "Nesnos. Zatvorenih očiju (autoportreti iznutra)" deo je serije "Zatvorenih očiju: autoportreti iznutra".
 
Crteži su stvarani svakodnevno, zatvorenih očiju, tokom više meseci, od septembra 2017. do juna 2018. godine. 
 
Isključivanje čula vida omogućilo je taktilno prenošenje trenutnog raspoloženja, linijom i bojom, kroz energiju pokreta, bez vizuelne kontrole i svesnih estetskih odluka. Odabrani crteži rađeni su crnim tušem na akvarel papiru, a posvećeni su predmenstrualnom sindromu i trenucima depresije i bola, kao neizbežnog dela mesečnog ciklusa.
 
Jelena Janev (Beograd, SFRJ, 1972) bavi se vizuelnim umetnostima, pre svega skulpturom i umetničkom instalacijom, i umetničkim radom u oblasti scenskog dizajna.
 
Diplomirala je i magistrirala vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a doktorirala na studijskom programu Scenski dizajn, na Departmanu za arhitekturu i urbanizam, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.
 
Imala je deset samostalnih i preko trideset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobila je Godišnju nagradu Akademije umetnosti za skulpturu (1997) i Nagradu Oktobarskog salona grada Novog Sada za skulpturu (1997). Bila je učesnica po pozivu više međunarodnih vajarskih i umetničkih simpozijuma. 
 
Njeni radovi nalaze se u vlasništvu Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, u stalnoj postavci simpozijuma "Terra" i u umetničkoj kolekciji univerziteta New Mexico Highlands University, Las Vegas, Novi Meksiko, Sjedinjene Američke Države.
 
Drži umetničke predmete na Katedri za umetnost, Odsek za umetnost i dizajn, Departmana za arhitekturu i urbanizam, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.
 
Događaj počinje u 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".