Godišnja izložba "Likovnog kruga" od ponedeljka u Muzeju Vojvodine

Jubilarna, 25. Godišnja izložba "Likovnog kruga" – udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave biće otvorena u ponedeljak, 6. septembra, u 19 časova u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35.
Na 25. Godišnjoj izložbi svoja dela izlaže 57 umetnica i umetnika koji stvaraju u ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi.
 
Kako navodi Borivoj Popržan, predsednik "Likovnog kruga", u ateljeima na Tvrđavi likovni umetnici stvaraju već 69 godina i Tvrđava je, po svom kontinuitetu i po svojoj specifičnosti, danas jedna od najvećih kreativnih zona u Evropi.
 
"Godine 1952. mladi likovni umetnici: Jovan Soldatović, Boško Petrović, Stevan Maksimović, Dušan Milovanović, Aleksandar Lakić, Nikola i Rada Graovac, posle uspešnih studiranja na Akademiji u Beogradu, vraćaju se u Novi Sad, gde u dogovoru sa gradskim vlastima dobijaju svoje ateljee u tada od vojske napuštenom i zarušenom prostoru Petrovaradinske tvrđave, sa namerom da ovaj do tada bastion ratovanja preobraze u centar kulture i umetnosti", navodi Popržan.
 
U početku je bilo 11 ateljea, krajem 20. veka 96, a danas ih je 80-tak. 
 
Tu su slikari, grafičari, vajari, dizajneri, kompozitori, fotografi, keramičari, tapiseristi. Ima i kostimografa, književnika, restauratora i konzervatora, umetnika multimedija, modnog dizajna, pejzažista, dekorativnih plastičara.
 
Nekoliko generacija umetnika sa svojim saradnicima, sa preko 15.000 umetničkih radova, zastupljeno je širom sveta u svim najvećim centrima kulture, muzejima, institucijama, privatnim zbirkama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič