Autorsko predavanje o izložbi "Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i njen arhitekta Ivo Kurtović"

Autorsko predavanje uz tumačenje na znakovnom jeziku o izložbi "Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i njen arhitekta Ivo Kurtović" održaće se u četvrtak, 14. oktobra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.
Autorka izložbe dr Valentina Vuković predstaviće koncept izložbe, ideje i razloge za njenu realizaciju, a predavanje će biti praćeno tumačenjem na znakovnom jeziku. U razgovoru s publikom, autorka će prikazati sadržaj postavke s naglaskom na arhitekturu zgrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, ali i na biografiju njenog autora -
 
Ive Kurtovića. Tokom predavanja biće predstavljen i katalog izložbe, autori tekstova, kao i ostali saradnici – pojedinci i ustanove uz čiju pomoć je realiziovana izložba.   
 
Predavanje će početi u 19 časova.
 
O izložbi:
 
Izložbom "Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i njen arhitekta Ivo Kurtović", čiji je autor dr Valentina Vuković, istoričarka arhitekture i kustos, Spomen-zbirka obeležava šezdeset godina od otvaranja muzeja za javnost 22. oktobra 1961. godine. Ovom izložbom, posvećenom arhitekturi njene zgrade i projektantu, arhitekti Ivi Kurtoviću Spomen-zbirka približava javnosti važan događaj u istoriji jugoslovenske muzeologije i arhitekture - otvaranje jednog legata u namenski podignutom zdanju.
 
Izložba prikazuje fotografije i arhivski materijal iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Narodne biblioteke Srbije, Muzeja nauke i tehnike, Muzeja hvarske baštine, brojnih privatnih zbirki, kao i novinske članake koji će dočarati raspoloženje javnosti iz vremena otvaranja. Izložena su i likovna ostvarenja arhitekte iz zaostavštine porodice, kao i dve makete zgrade rad studenata Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Izložbu prati katalog prema dizajnu Veljka Damjanovića, autorki tekstova dr Jasenke Kranjčević arhitekte, Institut za turizam u Zagrebu, dr Valentine Vuković, autorke i Jasmine Jakšić Subić, višeg kustosa Spomen-zbirke. Izložbeni koncept postavke, autorke Lune Šalomon, obogaćuje raznovrstan prateći program. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič